Vodinelić: Tužilaštvo nema pravo na neemitovani deo intervjua

„Tužilaštvo nema pravo uvida u neemitovani materijal, jer to spada u privatnu sferu. To je kao kad bi tražili snimak razgovora koji vi i ja vodimo o bilo čemu. Pored toga, mediji su posebno zaštićeni u pogledu izvora podataka“, kazao je Vodinelić za list „Politika“.

Zamenik Okružnog javnog tužioca u Beogradu Saša Nikolić zatražio je od B92 „integralnu verziju“ intervjua sa Vladimirom Popovićem.

U saopštenju se navodi da „tužilaštvo vrši provere“ i da zbog toga „traži ceo intervjuu, kao i sve priloge koji su snimljeni i emitovani u vezi sa intervjuom“.

Na pitanje da li tužilaštvo može zamoliti B92 da mu u cilju istrage dostavi i neemitovani materijal, Vodinelić podseća da se na medije primenjuje zakon o informisanju u kojem postoji i odredba o zaštiti izvora informacija.

„Tako, sve osim onoga što je emitovano, za tužilaštvo i ne postoji“, rekao je Vodinelić.

Prema njegovim rečima, kada bi B92 ipak ustupio ceo snimak razgovora, koji je trajao sedam sati, od kojih je emitovano samo dva, ta televizija bi prekršila kodeks koji obavezuje na zaštitu izvora informisanja.

„Televizija bi se ogrešila i o pravo Vladimira Popovića na privatnost, ukoliko bi ustupila neemitovane delove ne tražeći dozvolu od Popovića“, naglasio je profesor Vodinelić.

Tagovi

Povezani tekstovi