Nemački Vac protiv košarkaša Vlada Divca

Srđan Kerim, predstavnik VAC-a u jučerašnjem saopštenju podsetio je da su uz ponudu dali i bankarsku garanciju i da zato očekuju da se prodaja Novosti nastavi tako da nijedan od učesnika ne bude privilegovan. Iako se nijednom rečju u ovom saopštenju ne spominje Vlade Divac, VAC se obratio javnosti, nakon informacija da naš košarkaš kupuje akcije Novosti, preko udela akcionara kompanije u novoosnovanoj firmi. VAC je upozorio da će svako ponašanje protivno postupku privatizacije smatrati narušavanjem „politike otvaranja prema inostranim investitorima“, kao i da će u tom slučaju zatražiti od evropskih institucija da reaguju.


VAC je inače i suvlasnik i domaće medijske kuće Politika i svih njenih izdanja, a zanimljivo je da ovo vlasništvo nije stekao transparentnim putem iako je kompanija Politika u tom trenutku bila u većinskom privatnom vlasništvu, odnosno poslovala je kao akcionarsko društvo.


Činjenica je da akcionari Politike od ove transakcije nisu dobili ni dinara i da ni do danas ne mogu da iznesu svoje akcije na berzu. VAC je, inače, u međuvremenu postao vlasnik i novosadskog Dnevnika, pa bi eventualnom kupovinom Novosti na medijskom tržištu Srbije bio monopolista. Srbija, međutim nema odgovarajući zakon za ovu oblast, pa ne postoji ni strah od sankcija.


Inače, zabrana trgovine akcijama Novosti postoji od 20. jula, nakon što je Trgovinski sud iz Beograda doneo privremenu meru kojom zabranjuje državnoj zajednici SCG, kao uknjiženom vlasniku 30 odsto akcija Novosti, da njima raspolaže.


Ovo rešenje doneto je posle tužbe Republike Srbije koja tvrdi da je ona, a ne SCG, pravi vlasnik ovoga dela. Međutim, Trgovinski sud je doneo rešenje u korist SCG, ali je javni pravobranilac posle toga podneo žalbu Višem Trgovinskom sudu. Inače, Trgovinski sud je od 10. februara doneo zabranu trgovine i nad sedam odsto akcija Novosti koje su kod PIO fonda.


VAC je prošloga juna u ponudi za preuzimanje izrazio želju za kupovinu svih 100 odsto akcija kompanije Novosti.


Z. M.


.

Tagovi

Povezani tekstovi