Državne Novosti

Beograd-Vlada Srbije će postati većinski vlasnik Kompanije „Novosti“, posle najnovije revizije procene vrednosti i vlasničke strukture u ovom preduzeću! Republički javni pravobranilac dobio je zadatak od Vlade da prava svojine nad nepokretnostima koje koriste NIP Kompanija „Novosti“, Kompanija „Štamparija Borba“ i NIP Kompanija „Borba“ uknjiži u korist Republike Srbije.


Kako je Kuriru objasnio izvor blizak Vladi Srbije, pravo da uknjiži ove nepokretnosti Srbija je stekla na osnovu Ustavne povelje SCG.
– Nepokretnost koja je nekad pripadala SFRJ a koju ne koristi državna zajednica, po Ustavnoj povelji, pripada republici članici na čijoj teritoriji se nalazi – objasnio je naš sagovornik.


Ministarstvo privrede zaduženo je da izvrši reviziju procene vrednosti kapitala ove tri kompanije, a sve u cilju da utvrdi visinu učešća državnog kapitala u njima. Ekonomista Milan Kovačević smatra da ova mera Vlade Srbije ne znači ništa drugo nego da će ona postati većinski vlasnik u „Novostima“.


– Mislim da će Ministarstvo privrede na kraju revizije ustanoviti da je država većinski vlasnik „Novosti“. Država će, naime, za vrednost nekretnina koje je unela u ove kompanije povećati vrednost tih preduzeća, a očigledno je da su te nekretnine znatno vrednije od imovine koju sada imaju „Novosti“ – kaže za Kurir Kovačević, dodajući da nije prvi put da država takvim „pravnim nasiljem“ povećava svoj kapital u pojedinim preduzećima.


Mali akcionari „Novosti“ nisu juče mogli da potvrde da li će ovom merom država postati većinski vlasnik ovog preduzeća. Veljko Lalić, član Saveta Konzorcijuma „Novosti“, za Kurir je rekao da mali akcionari neće dozvoliti promene strukture vlasništva koje će biti na njihovu štetu.


S druge strane, u Asocijaciji malih akcionara „Novosti“, koji su u velikom broju proteklih dana svoje akcije uneli u firmu Vlada Divca, kažu da trenutno ne mogu da komentarišu ovakve poteze vlasti. Dragan Tomić, pravni predstavnik Asocijacije, kaže za Kurir da akcionari koji su potpisali ugovor s Divcem neće ništa izgubiti ukoliko država izvrši dokapitalizaciju i postane većinski vlasnik „Novosti“.


– Imamo dogovor s Divcem da on preuzima sav rizik ukoliko se tako nešto desi – rekao je Tomić. On je naveo da akcionari imaju i dogovor s Divcem da, u slučaju da se pojavi ponuđač koji će ponuditi više novca, proslavljeni košarkaš „prati“ tu vrednost.


 M.L.

Tagovi

Povezani tekstovi