Što za Trudbenik važi, za Novosti ne važi

Vlada Srbije je na ovaj način izvršila pravno nasilje, samo zato da bi sprečila da mali akcionari Novosti prodaju preko udela svoje akcije Vladu Divcu. Međutim, takav metod prodaje su ranije iskoristili akcionari u nekoliko firmi, u kojima država isto ima akcije, ali joj to nije smetalo jer „Trudbenik“, „Toza Marković“ ili FMP nisu političko glasilo. Možda je vlada htela i da na ovaj način pokaže stranim investitorima kao što je VAC da je Srbija pravna država. Doduše, VAC i nije za nas strana medijska kuća jer je, takođe, mimo finansijskog tržišta postao suvlasnik „Politike“.


Akcionari IGM „Trudbenik“ su takođe preko društva sa ograničenom odgovornošću danas suvlasnici svog matičnog preduzeća sa 52 odsto, isto ono što bi se desilo i Novostima preko firme Divca. Prema podacima Centralnog registra oni su uknjiženi kao većinski vlasnici „Trudbenika“ preko svoje firme „Trudbenik konzorcijum.“ Ova činjenica postala je za javnost zanimljiva tek kada je 14. februara bugarska firma „Eurobalkan divelopment“ dala ponudu za preuzimanje 50 odsto akcija „Trudbenika“, koliko otprilike ima država.


Drugi primer privatizacije kroz udele obavljen je u FMP-u. Kobe grupa juče je dala ponudu za preuzimanje najmanje 40,93 odsto akcija FMP, tačno koliko ima država u ovom privatizovanom preduzeću. U ovoj fabrici, na čijem čelu je bio Nebojša Čović, većinski vlasnik sa 51,96 odsto je firma FMP Konzorcijum koju su osnovali akcionari preko udela. Kobe grupa je baš registrovana kao DOO, a među osnivačima su i Nebojša Čović i njegova supruga Vesna.


 Z. Mihajlović

Tagovi

Povezani tekstovi