Gde ne mogu patike, prolaze opanci

Tako obučen prošao je sve barijere, i one gde sportske cipele, odnosno patike, ne prolaze, a onda nesmetano prošetao zgradom parlamenta. Jedno vreme je prisustvovao i sednici Odbora za rad, boračka i socijalna pitanja, za čije je praćenje uredno akreditovan. Predsedavajuća je zastala na trenutak u izlaganju kada je Radak ušao na sednicu, ali je nastavila kao da se ništa nije desilo, dok su ga poslanici začuđeno gledali, ali nisu komentarisali, mada se jedan od njih glasno nasmejao. Potom se slikao za uspomenu ispred čuvene nedavno otkrivene slike „Ujedinjenje“ u jednoj od najreprezentativnijih skupštinskih sala.
Novinar Danasa obučen u odelo koje skupštinskim pravilnikom nije predviđeno kao primereno za ulazak u ovo zdanje prošao je uobičajenu proceduru. Jedan od radnika obezbeđenja samo je pitao: „Kuda ćete Vi?“ Drugi ga je legitimisao i dao mu dnevnu propusnicu, a treći mu je rekao da malo sačeka i izašao. Ubrzo  vratio i kazao: „Da vidimo da li fali nešto ovoj nošnji.“ Jedini njegov komentar bio je: „Samo da ne bude provokacija.“


Za to vreme se drugi novinar iz ekipe raspitivao da li mogu da prođu njegove dvobojne cipele u stilu Al Kaponea i sportske cipele fotoreportera. Kada je obuća dobila slobodan prolaz, jedan od službenika obezbeđenja je, gledajući u šajkaču, ljubazno poučio novinare Danasa da se „po srpskom običaju skida kapa kad se uđe u nečiju kuću“. To je, kako je objasnio, osnovno pravilo ponašanja i izraz poštovanja prema domaćinu.
Prisutne kolege novinari su sa zanimanjem pratili pojavu svog negrađanski obučenog kolegu, a jedan skupštinski službenik se uz osmeh glasno zapitao: „Da li se opanci tretiraju kao sportska, ili radna obuća“?


Svoje mišljenje o prihvatljivosti ovakvog načina odevanja u Skupštini iznela je poslanik G17 Plus Snežana Stojanović-Plavšić, izlazeći sa sednice Odbora za rad, koju je, po novinarskom zadatku, pratio kostimirani izveštač Danasa.
– Apsolutno smatram da narodna nošnja mora da ima isti tretman kao i sportska odeća. Dakle, to nije uobičajen način oblačenja u poslovnom svetu i mislim da je njeno nošenje neprihvatljivo u podjednakoj meri u kojoj je neprihvatljivo i bilo koje drugo odstupanje od pravila – rekla je gospođa Stojanović-Plavšić.
Naša sagovornica, uprkos Danasovom performansu koji pokazuje da nešto nije u redu sa skupštinskim modnim propisima, ostaje pri stavu da treba urediti način oblačenja u Skupštini, ali da bi to trebalo da se odnosi pre svega na same poslanike koji i predstavljaju parlament, pa tek onda na zaposlene, dok za novinare to nije neophodno, jer je ležerno odevanje deo njihovog profesionalnog imidža, što ne znači da treba da budu nepristojno odeveni.
Jedan od veterana u srpskom parlamentu, poslanik SPS Rajko Baralić rekao je da je primetio neobično odevenog Danasovog novinara, ali nije reagovao jer, kako je rekao, „čim ga prati kamera, shvatio sam da je došao s nekom misijom“.
– Moguće je i da su ljudi iz obezbeđenja mislili da neko ovde dolazi na Odbor za kulturu. U svakom slučaju, za mene to jeste bila provokacija, iako je to deo folklora. Zamislite kad bi Bošnjaci obukli svoju nošnju, Mađari svoju i tako redom, to bi bila politička provokacija. I ja sam četiri meseca od proglašenja vanrednog stanja dolazio u džinsu iz protesta dok se nije vratila kamera u salu. Pretpostavljam da ne bi moglo da se zabrani da neko ko je poslanik tako funkcioniše. To bi možda moglo kada zovnu na Dan ustavnosti, na Sretenjsku skupštinu, ili tako nešto – kaže Baralić.


Ekipa Danasa

Tagovi

Povezani tekstovi