Obaveze se sprovode polovično

Još je manje onih koji su, prema Šabićevom uputstvu, izradili informator o svom radu i podigli ga na sajt, iako je poslednji rok za to istekao još pre više od mesec dana. Dok ih Šabić i mediji povremeno opominju, podesećajući ih na rokove i obaveze, predsednik Skupštine Predrag Marković i predstavnici raznih inostranih misija koje povećuju parlament, šalju poruke da uslov za ulazak u Evropu nije samo donošenje zakona, nego i njihovo sprovođenje.


U Šabićevoj Kancelariji uveravaju da već pripremaju izveštaj za Skupštinu ali je, prema njihovoj proceni, realno da on bude gotov tek 20.marta. Trudiće se, kako kažu, da ne ostave sve za sam kraj meseca, kada ističe rok za podnošenje raporta parlamentu.
Prema poslednjim podacima kojima Kancelarija raspolaže, zaključno sa 20. februarom, izveštaje o sprovođenju pomenutog zakona dostavilo je svih šest najviših organa vlasti u Republici, ali samo četiri imaju informatore o radu. Među ažurnije spadaju i republički i pokrajinski organi, budući da je od 17 ministarstava, koliko ih ukupno ima u Srbiji, 16 dostavilo izveštaje, a od 19 vojvođanskih organa – njih 18. Utisak o njihovoj ažurnosti kvari jedino podatak da samo osam ministarstava i pet pokrajinskih organa ima i informatore o svom radu, iz čega proizilazi da svoje zakonske obaveze sprovode polovično.
U ostalim institucijama je to još drastičnije. Od ukupno 138 opštinskih sudova, samo ih je 60 (43,5 odsto) Povereniku dostavilo izveštaje, a od toga njih 18 ima informatore o radu. Od ukupno 30 okružnih sudova, 16 (53,3 odsto) je dostavilo izveštaje, a od toga osam ima informatore. Od 18 trgovinskih sudova, 10 (55,5 odsto) je podnelo izveštaje a od toga četiri imaju informatore. Približno isti procenat (55,4 odsto), odnosno 71 od ukupno 139 tužilaštava dostavilo je izveštaje (od toga 24 od 30 okružnih i 53 od 109 opštinskih), ali je samo 20 napravilo informatore.
Od četiri grada u Srbiji, samo Kragujevac nije dostavio izveštaj o sprovođenju zakona. Podaci se još sređuju, tako da se još ne zna da li je i koji od njih napravio i informator. Isto se odnosi i na opštine. Od njih 173, koliko ih ukupno ima u Srbiji bez Kosova zajedno sa onim gradskim, samo su 82 (47,4 odsto) dostavile izveštaje.


M. Torov


 

Tagovi

Povezani tekstovi