Država podnela tužbu protiv Divca

Beograd-Republika Srbija podnela je tužbu protiv proslavljenog košarkaša Vlade Divca za 10 miliona evra, potvrđeno je Pressu u Vladi Srbije. Država tuži Divca, odnosno njegovu kompaniju „Divac co“, zbog obezvređivanja državnog paketa akcija „Novosti“. Pored Divca, Državno javno pravobranilaštvo podnelo je tužbe i protiv Konzorcijuma „Novosti“, Agencije za privredni registar i Centralnog registra.


-Istina ja da je država podnela ove tužbe Trgovinskom suudu u Beogradu 21. februrara. Od Divca se traži naknada štete od 10 miliona evra, isto kolko je on deponovao novca u Komercijalnoj banci za kupovinu akcija. Nejasno je, međutim, zašto se tereti Konzorcijum „Novosti“, Agencija za privredne registre i Centralni registar. Ispada da džava tuži državu, Pored toga, Divac nije registrovao svoju firmu „Divac co“, a zvanično još nije kupio nijednu akciju „Novosti“-kaže za Press dobro obavešteni izvor iz Vlade Srbije.


Podsetimo, trgovanje akcijama „Večernjih novosti“, inače nije dozvoljeno. Pred Trgovinskim sudom još nije završen spor između SCG i Srbije oko vlasništva nad državnim udelom u „Novostima“. Dok se ovaj spor ne reši, zabranjena je svaka trgovina. Divac je, ipak, pronašao način da mimo institucija, ne kršeći zakon, „uđe“ u ovu kompaniju.


On je, naime, početkom januara osnovao kompaniju „Divac co“ u koju su akcionari uneli svoje akcije. Planirano je da akcionari „Novosti“ naplate svoje akcije kada potpišu ugovore i kada se u Centzralnom registru akcije pretvore u udeo u ovoj firmi. Bilo bi im uplaćeno 2.500 evra po akciji. Kako Press nezvanično saznaje, Divac je čak obećao da će, čim njegov deo u vlasništvu „Novosti“ pređe 51 odsto, za akcije isplaćivati 3.000 evra.


Državno javno pravobranilađtvo podnelo je tužbu protiv Divca, jer je, kako se navodi, naš proslavljeni košarkaš ovim obećanjima obezvredioi državni paket od 2. 471 akcije. Prvo ročište zakazano je za danas, a Republika je predložila sudu da Divac isplati štetu 8 dana od dana presude, pod pretnjom prinudnog izvršenja.


E.P.

Tagovi

Povezani tekstovi