U samicu zbog sarkazma?

Ukoliko danas, nadležni iz Ministarstva pravosuđa, i kulture i javnog informisanja ništa ne preduzmu, u demokratskoj Sbiji će jedan novinar zaglaviti u zatvoru, zato što je povredio časti i ugled dvojice političara!


Milutin Zdravić, direktor i glavni i odgovorni urednik „Župska reč“ iz Aleksandrovca, osuđen je na 30 dana zatvora i 25. 000 dinara, jer je preneo pamflet u kojem se opoziciona stranka s negativnom konotacijom „obračunava“ s aktuelnim predsednikom opštine Aleksandrovac, i jer u svom komentaru „podkačio“ i prethodnog predsednika opštine.


Takvu presudu, koju je donela sudija  opštinskog suda u Aleksandrovcu Radojka Radenković, potvrdio je i Okružni sud u Kruševcu, i to 28. decembra 2005. godine. Znači samo tzri dana pošto je stupila na snagu dopuna Zakona o krivičnom postupku koji prdviđa da novinari u Srbiji, za klevetu ili uvredu više neće biti osuđivani zatvorskim sankcijama već samo novčano.


Zdravković se do sada više puta kačio sa vlašću. Kritikovao je nemar i javašluk i nije prezao da prenosi i pamflete ili kritike jedne političke opcije na račun druge.


Zbog toga je kažnjavan, ali do sada samo novčano. Sada su sudije rešile da mu pored para uzmu i slobodu. Žalba na presudu je odbačena jer je podneto posle zakonskog roka.


Ostaje pitanje hoće li nadležni iz Udruženja novinara i mnogih udruženja za ljudska prava, kao i Ministarstvo pravosuđa i ministar kulture i javnog informisanja Dragan Kojadinović, koji su obavešteni o ovom slučaju, uložiti svoj autorutet ili će novinar Zdravić platiti svoj sarkazam sa 30 dana zatvora.


J.Jojić

Tagovi

Povezani tekstovi