Umesto demokratije, TV pretplata

Uvođenje nasilne pretplate, protiv volje građana, atak je na ljudska prava i slobodu građana. Vratiti se na stari sistem pretplate znači poništiti nasilnički pohod građana. Pretplatiti se na bilo šta – to je slobodna volja građana. Ne može se neko silom naterati da plaća pretplatu, preko brojila za struju, niti se može nekom zabraniti da se na nešto pretplati.


Preporučuje se zagovornicima pretplate da priznaju svoju grešku i da povuku svoju nasilničku pretplatu u najkraćem roku. U protivnom, može se pojaviti neki Džo koji neće ići sa buldožerom da ruši objekat RTS-a, već subjekte, nasilnike koji su uveli RTV pretplatu.


Ako druge RTV kuće mogu da opstaju bez pretplate, i budu komercijalne, onda zašto i RTS ne bi mogao da posluje pod istim kriterijumima? Nije važno ko je vlasnik. Zakon treba da važi za sve podjednako. Oni bi hteli da budu hiper komercijalni. To je veliki teret za građane sa nikakvim platama. Dosta im je i kablovske – preko 3.600 dinara godišnje, a to je mnogo veće od osrednjeg poreza za stan. Naprednije zemlje nemaju nasilničku pretplatu. Plaća se samo kablovska, kao i kod nas, pod ugovorom, hoćeš ili nećeš.


Kako razumeti što se neki ne bune? Ne bune se oni što imaju velike plate. Za njih nije mnogo ni tri hiljade mesečno, lakše im je da ćute i da plaćaju, nego da protestuju.


 Radovan Vučetić

Tagovi

Povezani tekstovi