Država „reketira“ Divca“

Beograd – Prvo, a ujedno i poslednje ročište, održano po tužbi Republike Srbije protiv košarkaša Vlada Divca zbog njegovog pokušaja kupovine akcija NIP „Novosti“, uz odštetni zahtev od čak 10 miliona evra, završeno je juče u Trgovinskom sudu, a odluka nije saopštena. Ljiljana Milovanović, predsednica Sudskog veća, saopštila je da će odluka biti dostavljena strankama u pisanom obliku.


Zamenik republičkog pravobranioca Saša Jurić tužbe je podneo i protiv konzorcijuma „Novosti“, društva sa ograničenom odgovornošću, koju su osnovali vlasnici 22 odsto akcija u ovoj novinskoj kući, kao i protiv Centralnog registra i Agencije za privatizaciju, ali je njih povukao. Republika Srbija traži i da se konzorcijumu „Novosti“ zabrani da akcije prenese na treća lica, ali i da se u ovoj novinskoj kompaniji uvedu privremene mere čime bi akcionarima bilo zabranjeno da raspolažu akcijama.


Pozivajući se na obećanje Divca da će akcionarima isplatiti 3.000 evra po akciji ukoliko bude kupio većinski paket, Republika Srbija zahteva da joj poznati košarkaš plati 10 miliona evra i pored činjenice da dosada nijednu akciju nije uneo kao udeo u svoju firmu „Divac ko“.


Jelisaveta Vasilić, advokat Divca, izjavila je da Srbija traži odštetu zbog obezvređivanja vrednosti državnih akcija, iako prema vlasničkim knjigama Centralnog registra nema nijednu. Ona je upozorila da u „Novostima“ državna zajednica SCG, a ne Srbija, ima 29 odsto, da PIO fond ima sedam, a mali akcionari 63 odsto, i da je samim tim i tužba pravno neosnovana. Srbija je nedavno izgubila sudski spor o vlasništvu u ovoj novinskoj kući pred prvostepenim sudom, ali se žalila i očekuje se odluka Višeg trgovinskog suda. Vasilićeva je objasnila i da Zakon o privrednim društvima predviđa neotuđiva prava privrednih društava da u svojoj imovini mogu imati akcije preduzeća, koje su članovi preneli kao nenovčani kapital. Za sada u firmi „Divac ko“ nema nenovčanog kapitala u vidu akcija, ali zato ih ima u konzorcijumu „Novosti“.


Miljana Kralj, član Saveta ovog konzorcijuma, rekla je da su se akcionari udružili da bi zaštitili svoja vlasnička prava, a ne da bi na taj način prodali akcije.
Divac je nakon završetka ročišta izjavio da ga u kupovini „Novosti“ sprečavaju pojedinci kojima nije u intresu da na pošten način dođu u ovu zemlju investicije i da pretpostavlja ko su oni, ali da sada ne može da navede njihova imena. Divca su juče u sudnici podržavali trener Partizana Dušan Vujošević i još nekoliko košarkaša.


Z. Mihajlović

Tagovi

Povezani tekstovi