Vlade Divac sve bliži „Novostima“

Vlade Divac odmah može da postane vlasnik dela „Novosti“ zato što mu poslednja odluka Trgovinskog suda daje tu mogućnost. Naime, sama činjenica da je u petak, 3. marta, ovaj sud odbacio zahtev pravobranilaštva da se nad akcijama NIP „Novosti“ uvede privremena mera zabrane raspolaganja znači da akcionari mogu sa akcijama da rade šta god hoće, pod uslovom da se drže važećih zakona. To je za Glas potvrdio Milan Marković, republički pravobranilac, i objasnio je da privremena mera podrazumevala zabranu da akcionari „Novosti“ unose svoje akcije kao udele u firmu „Divac ko“, koju je osnovao u januaru naš košarkaš Vlade Divac.


„Pošto je sud odbio naš zahtev da se uvede privremena mera, a koju smo zahtevali jer smatramo da je ovaj način prodaje akcije simuliran, znači i da pravno ne postoji prepreka da akcionari svoje vlasničke hartije unesu preko udela u firmu Vlade Divca“, precizirao je Marković. On nije želeo da kaže da li će pravobranilaštvo iskoristiti pravnu mogućnost i podneti žalbu Višem trgovinskom sudu, kao i šta bi bio njihov argument imajući u vidu da je prethodnom odlukom potvrđeno da Republika Srbija nema vlasnički legitimitet jer je državna zajednica SCG vlasnik državnih akcija u „Novostima“.


Međutim, pitanje je kako će reagovati Ministarstvo privrede na sudsku odluku. Naime, ovo ministarstvo, kao drugostepeni organ, treba da odgovori na žalbu zastupnika Divčeve firme koji su još 21. februara, kako tvrdi Jelisaveta Vasilić, advokat Divca, podneli žalbu Agenciji za privredne registre jer je odbila da upiše povećanje kapitala kroz unošenje udela akcionara „Novosti“ u firmu „Divac ko“. U ovoj agenciji, koja treba da radi kao nezavisna institucija, pre tri dana rečeno je da je žalba otposlata u Ministarstvo privrede.


Međutim, Vasilićeva kaže da to nije tačno i da je žalba, kako su joj rekli, sve do juče bila u Agenciji za privredne registre. Moguće je da je prebacivanje odgovornosti sa jedne državne na drugu „nedržavnu“ instituciju trebalo da odloži prodaju akcija „Novosti“ Divcu. Vasilićeva kaže da član 27 Zakona o registraciji privrednih društava propisuje da je rok za rešavanje žalbe 30 dana od njenog podnošenja. Prema tome, Agencija za privredne registre mora da odgovori Divcu najdalje do 21. marta, u suprotnom, ministar Predrag Bubalo direktno će kršiti Zakon koji je, kao nadležan ministar, predložio. U ovom ministarstvu su juče potvrdili da žalbu moraju da reše u roku od 30 dana od kada je podneta Agenciji za privredne registre, ali su odbacili sve spekulacije oko ovog slučaja.


Z.M.

Tagovi

Povezani tekstovi