Muzika i(li) politika

Tijanić je dodao da će konačna odluka o učešću Srbije i Crne Gore na ovogodišnjem izboru za pesmu Evrovizije biti doneta u utorak. Prema njegovim rečima, sednica Upravnog odbora Udruženja javnih radio-televizija SCG, na kojoj je trebalo da bude raspravljano o izboru predstavnika SCG, nije održana jer na nju nisu došli članovi iz Crne Gore. „Još čekam izveštaj o regularnosti od drugog člana Komisije za kontrolu regularnosti iz Podgorice. Nadam se da ću je dobiti do utorka i da će sastanak biti održan. Ako se članovi crnogorske delegacije ni tada ne pojave, moraćemo neke odluke da donesemo sami“, naveo je Tijanić.
Razlog za eventualno neučestvovanje SCG na Pesmi Evrovizije i za pomenutu sednicu je subotnji izbor predstavnika SCG za Pesmu Evrovizije. Skandal, koji je bio na ivici incidenta, počeo je tokom glasanja jer je crnogorski žiri favorizovao pevače iz Crne Gore, dok je srpski žiri svoju pristrasnost prikrio davanjem nekoliko glasova pesmama iz Podgorice. U konačnom zbiru, Srbi su Crnogorcima dali 52 poena, Crnogorci Srbima 20, a publika je glasala za predstavnika Beovizije.
Pobednici nisu primili nagradu, a na scenu je umesto direktora TV Beograd i pobednika izašao član srpskog žirija, Milan Đurđević iz grupe Neverne bebe. „Mi smo ovde došli da pošteno i časno slušamo pesme za koje mislimo da vrede. Nismo glasali ni po kakvom ključu. Molio bih ako ima nekog da preispita ono što se ovde večeras desilo“, rekao je on.
Izbor za Evropesmu okupio je pevače iz svih bivših jugoslovenskih republika, a našao je mesto i na stranim televizijama, pa je tako britanska mreža Skaj njuz prokometarisala da je u Srbiji politika sve, pa i izbor za pesmu Evrovizije.

Tagovi

Povezani tekstovi