Najbrojnije ekipe Bi-Bi-Sija i Si-En-Ena, vesti šalju bez minuta odmora

Iako se u Srbiji još zvanično ne zna da li će Milošević biti sahranjen u Moskvi, Požarevcu ili Beogradu, strani novinari su ubeđeni da će njegovi posmrtni ostaci uskoro biti preneti u prestonicu SCG i tu sahranjeni. Desetak ekipa je svoja reportažna vozila i šatore sa opremom stacioniralo, naočigled radoznalih prolaznika, ispred Skupštine grada.

– Radili smo prenose ispred Savezne skupštine, ali smo se preselili ovde, jer je plato dovoljno veliki da se na njemu postavi oprema, nije toliko bučno, a i panorama zavejane Skupštine grada lepo se slika – objasnio nam je, na tečnom srpskom jeziku Er Džan, dopisnik turske televizije IHA, koji je poslednji put u Beogradu bio 2003. godine, posle ubistva Zorana Đinđića. Dok se novinar nemačkog ZDF pravo iz taksija uhvatio za mikrofon, uradio prilog i vratio se u taksi, najgore su, čini se, prošle kolege sa Bi-Bi-Sija i Si-En-Ena. Njihove ekipe su najbrojnije, vesti iz Beograda šalju uživo i bez minuta odmora. Cupkali su oko kombija, duvali u šake i pokušavali da se ugreju kafom i čajevima.


Kris Ikin, novinar Bi-Bi-Sija, spremao se za uključenje, dok je Robert Anecberger, novinar nemačke informativne televizije N24, završavao izveštaj koji u Berlin šalje na svakih sat vremena. Anecberger je, između ostalog, svojim gledaocima ukazao da bi, revoltirani odbijanjem abolicije Mirjani Marković, radikali i socijalisti mogli da organizuju ulične proteste ili da izađu iz vlade, ali i dilemu da li će Markovićeva ipak doći na sahranu muža u Srbiju.


Strani novinari su za bazu uglavnom odabrali beogradski hotel „Hajat“, dok je „Metropol“ do juče bio privremeno boravište kolega iz Hrvatske. Oni su juče otišli kući, ali su već najavili da će se vratiti da izveštavaju sa Miloševićeve sahrane.


– Ne znamo tačno koliko je stranih ekipa ovih dana stiglo u Beograd, jer je kod nas već akreditovano 450 stalnih dopisnika iz 144 svetske novinske kuće. U poslednjih dan-dva zahteve za akreditaciju tražili su nam samo Bi-Bi-Si i francuski Kanal 5, Mada, to ne mora ništa da znači, jer mnogi privremeni dopisnici i ne znaju da treba da se akredituju kod nas – kaže Miroslav Latinović, načelnik Odseka za operativne poslove i akreditacije u Palati federacije i dodaje da se veći broj novinskih ekipa iz inostranstva tek očekuje.


J.V.-A.K.Ž.

Tagovi

Povezani tekstovi