Italijanski novinar u Beogradu: Neprepoznavanje ‘spin tehnike’ najveći problem novinara

Foa (54) je u Medija centru rekao da zakoni protiv „spina“ imaju malu šansu da poprave situaciju u medijima, te da je najbolje da novinari nauče da prepoznaju tehnike manipulacije da bi je izbegli.

„Najveći strah koji imaju ‘spin-doktori’ je da novinari konačno shvate kojim tehnikama se koriste“, istakao je Foa koji je u višednevnoj poseti Srbiji, kao gost izdavačke kuće „Clio“ koja je prevela i objavila njegovu knjigu.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Slaviša Lekić je kazao da knjiga Marčela Foa predstavlja „sjajno štivo jer pokazuje da je nadmoć novinara nad političkim etablišmentom iluzija“.

„Knjiga pokazuje da političari nisu žrtve, kao što se obično prikazuje“, istakao je Lekić i dodao da knjiga osvetljava pozadinu mnogih istorijskih dogadjaja – od atentata na predsednika SAD Džona Kenedija 1963. godine, do sadašnjeg rata u Sirij.

Lekić je rekao da će za javnost u Srbiji biti interesantani primeri medijske manipulacije tokom ratova u vreme raspada Jugoslavije.

Govoreći o fenomenu „spina“ i manipulaciji  javnošću, Lekić je ocenio da su nedavno hapšenje direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marka Djurića u Kosovskoj Mitrovici i ubistvo tamošnjeg političara Olivera Ivanovića pružili priliku za „dva velika spina“.“Novinari su zloupotrebljeni od političara.

Mislim da to nije krivica poltiičara, nego novinara i mislim da to teško možemo da ispravimo“, ocenio je predsednik NUNS-a.

Glavni urednik izdavačke kuće „Clio“, Zoran Hamović je kazao da je knjiga „Gospodari medija“ odgovor na „spinovanje i upravljanje u brojim društvenim situacijama, kojima su svi podredjeni“.

„Ovo je vreme spinovanja, snažne manipulacije u kojoj oni koji primaju informacije nemaju vremena da donesu odluku o njoj, da li je ispravna ili ne“, konstatovao je Hamović i dodao da je Fova knjiga „vodič za sve koji žele da razumeju poruke koje im stižu“.

„Knjiga daje primer naših (srpskih) muka, konteksualizuje ih, demistifikuje stvari koje su se dešavale“, rekao je Hamović.

Tagovi

Povezani tekstovi