A ćate ćute

Kopije dokumenata o trošenju novca iz budžeta ili donacija, međunarodnim i domaćim projektima, javnim nabavkama, legalnosti izdavanja raznih dozvola (posebno za gradnju objekata), platama i broju zaposlenih – najteže su dostupni „papiri“ običnim građanima, ali, ispostavilo se, i – novinarima. Prema Izveštaju o sprovođenju zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koji je nedavno prosledio Narodnoj skupštini poverenik Rodoljub Šabić, kaže se da se većina od 330 rešenih žalbi na uskraćivanje informacija odnosila upravo na ovakve slučajeve.
Reagujući na žalbe građana, poverenik za informacije doneo je 137 rešenja kojima se naređuje nadležnim državnim organima da moraju da daju tražene informacije, ali u 15 slučajeva to nije učinjeno. Prema navodima u izveštaju, u tih 15 slučajeva, „zatajili“ su MUP, Generalni inspektorat, BIA, Ministarstvo poljoprivrede, okružni sudovi u Beogradu i Zrenjaninu, Trgovinski i Viši trgovinski sud u Beogradu, Drugo opštinsko javno tužilaštvo u Beogradu, Gradski sudija za prekršaje, Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove u Beogradu, PTT Srbije, „Poslovni prostor – Boždovac“, Novi Sad – „Gas“, Veterinarska stanica Sombor.
– Posebno je zabrinjavajuća činjenica da je najveći broj žalbi upućen povereniku zbog ćutanja administracije – navodi se u izveštaju poslatom Narodnoj skupštini:
– Radi se, zapravo, o ignorisanju zahteva za slobodan pristup informacijama od javnog značaja. Kao najčešći razlog zbog kojeg su se državni organi uskraćivali tražene informacije navedeno je pozivanje na poverljivost dokumenata, bez pružanja dokaza da se time štiti neki pretežniji interes.

Inače, upozoreno je i na podatak da izveštaj nije dostavilo nijedno javno preduzeće na republičkom i pokrajinskom nivou, uprkos velikom interesovanju ne samo građana koji su korisnici njihovih usluga, već i sindikata u tim preduzećima.

 

R.O.

 

 

Tagovi

Povezani tekstovi