Šabić: MUP mora da pokaže izveštaj

Nakon pisanja „Blica“ da će Jočić i Bulatović pokušati da sakriju detalje tih razgovora, MUP Srbije je posredstvom državne agencije Tanjug krajem prošle nedelje nagovestio da će dozvoliti uvid i dati kopiju tog izveštaja Brankici Stanković, autorki emisije „Insajder“ sa TV B92, kako bi bio javno objavljen. Međutim, u vrhu srpske policije tvrde za naš list, da će Jočić i Bulatović učiniti sve da se spreči njegovo objavljivanje.


Upitan kakve će dalje korake preduzeti nakon žalbe Stankovićeve, poverenik za informacije Rodoljub Šabić izjavio je juče za „Blic“ da da će možda već danas doneti rešenje po toj žalbi na odbijanje MUP da joj obezbedi uvid i kopiju tog izveštaja.


– Mislim da su ispunjeni svi uslovi da donesem rešenje. Početkom prošle nedelje ukazao sam MUP-u Srbije da član 5. Zakona o slobodnom pristupu informacija od javnog značaja da jemči pravo onom ko traži informaciju da dobije kopiju tog dokumenta. MUP sam sugerisao i da stupe u kontakt sa Stankovićevom i postupe po zakonu – objasnio je Šabić. On je naglasio da je od MUP-a tražio da ga bez odlaganja, pre nego što donese rešenje po žalbi Stankovićeve, obaveste o preduzetim radnjama.


– Proteklo je sedam dana, a iz MUP-a nema nikakve zvanične informacije. Vreme je za rešenje – poručio je Šabić koji je odbio da precizira šta će navesti u tom rešenju.


Brankica Stanković je najavila da neće pristati samo na uvid u izveštaj, već da će tražiti kopiju tog dokumenta kako bi bio javno objavljen. Ona je navela da će otići u policiju samo ako bude dobila potvrdu da će joj dati kopiju tog izveštaja.


Stankovićeva se potom žalila povereniku za informacije od javnog značaja, uz zahtev da joj MUP obezbedi pristup tom dokumentu.


Portparol Specijalnog suda Maja Kovačević-Tomić ocenila je da su Jočić i Bulatović razgovorom sa Legijom prekršili zakon.


N. Čaluković


 

Tagovi

Povezani tekstovi