Biografije članova Saveta za radiodifuziju

Ponovo su izabrani Vladimir Cvetković, Nenad Cekić i episkop Jegarski Porfirije, a osim njih Savet će činiti i Aleksandar Vasić, Svetozar Stojanović, Slobodan Đorić, Velimir Milošević i Goran Karadžić.

Od predloženih članova Odbora za kulturu i informisanje, republički parlament izabrao je Aleksandra Vasića, Vladimira Cvetkovića i Nenada Cekića.

Aleksandar Vasić (1963) rođen je u Prištini, apsolvirao je na grupi za jugoslovenske književnosti i opštu književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Radio je kao novinar i urednik u brojnim časopisima i elektronskim medijima. Živi u Beogradu.

Vladimir Cvetković (1961) rođen je u Beogradu. Diplomirao na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, doktorirao političke nauke i filozifiju. Profesor je sociologije na Fakultetu civilne odbrane i filozofije na Fakultetu političkih nauka.

Nenad Cekić (1963) rođen je u Beogradu. Diplomirao na Filozofskom fakultetu, gde je doktorirao 2003. godine. Radio kao novinar i urednik u štampanim i elektronskim medijima. U martu 2001. godine napustio novinarstvo i zaposlio se kao kao asistent na Filozofskom fakultetu za predmet „Etika“. Od aprila 2004. je docent na tom predmetu. Predsednik je aktuelnog saziva Saveta Republičke radiodifuzne agencije. Nije ni vlasnik ni suvlasnik preduzeća koje se bavi delatnostima povezanim sa radiodifuzijom.

Rektori univerziteta u Srbiji predložili su Miroljuba Radojkovića i Svetozara Stojanovića, a poslanici Skupštine Srbije izabrali su Stojanovića.

Svetozar Stojanović (1931) rođen je u Kragujevcu. Penzionisani je profesor Beogradskog univerziteta i penzionisani direktor Instituta za filozofiju i društvenu teoriju. Nije član nijedne političke partije.

Udruženja radiodifuznih javnih glasila, udruženja novinara i profesionalna udruženja filmskih radnika i kompozitora kandidovali su Slobodana Đorića i Milorada Jakšića Fanđa. Izabran je Đorić.

Slobodan Đorić (1941) rođen je u Nišu. Diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 1966. godine, odsek filmska i TV produkcija. Iz TV Beograd 1993. godine upućen na osmogodišnji prinudni odmor, nakon čega je otišao u prevremenu penziju. Osnivač je Udruženja vlasnika privatnih RTV stanica „Spektar“. Bio je generalni sekretar te asocijacije do 2003. godine.

Nevladine organizacije i udruženja građana za članove Saveta kandidovali su Velimira Miloševića i Izabelu Kisić. Izabran je Milošević.

Velimir Milošević (1946) rođen je u Gradojeviću, SO Koceljevo. Školovao se u Šapcu i Beogradu. Radio za „Glas Podrinja“. Do 1999. godine radio u Zajednici radio-tv stanica Srbije na poslovima pomoćnika i zamenika direktora zajednice. U maju 1999.  godine zbog neslaganja sa Ivanom Markovićem koji je tada vršio dužnost direktora zajednice dobio je otkaz koji je u sudskom postupku poništen. Posle oktobarskih promena imenovan za direktora zajednice i na toj dužnosti je ostao do juna 2004. godine, kada je na svoj zahtev razrešen. Trenutno je zaposlen u Kompaniji „Si&Si“ u Subotici.

Crkve i verske zajednice za članove Republičke radiodifuzne agencije predložile su episkopa Porfirija i Aleksandru Janković. Izabran je episkop Porfirije.

Episkop jegarski Porfirije (Prvoslav Perić – 1961) rođen je u Bečeju. Zamonašen je u manastiru Visoki Dečani 1985. godine. Pohađao stručno bogoslovsko usavršavanje, na poslediplomskim studijama iz oblasti Novog  zaveta u Atini. 1990. godine dolazi u Manastir svetih arhangela u Kovilju, gde postaje iguman. Maja 1999. godine izabran je za episkopa jegarskog (pri eparhiji bačkoj). Doktorirao je 2004. godine na Bogoslovskom fakultetu univerziteta u Atini na temu: „Mogućnost poznanja Boga kod apostola Pavla po Svetom Jovanu Zlatoustom“.

Izabrani članovi trebalo bi da izaberu devetog člana Saveta, koji mora da bude sa Kosova.

Skupština Srbije objavila je početkom novembra prošle godine na svom sajtu www.parlament.sr.gov.yu biografije kandidata.

Tagovi

Povezani tekstovi