Devičanski sumnjivo

Beograd-Re­pu­blič­ka ra­di­o­di­fu­zna agen­ci­ja ju­če je sa­op­šti­la po­dat­ke o vla­snič­koj struk­tu­ri RTL TV, ko­ja se pri­ja­vi­la na kon­kurs za iz­da­va­nje do­zvo­la za emi­to­va­nje pro­gra­ma.
Pre­ma po­da­ci­ma Agen­ci­je, ne­mač­ka kom­pa­ni­ja RTL Gmbh pot­pu­no je vla­snik 49 od­sto ka­pi­ta­la tog pred­u­ze­ća. Far­ma­svis Sr­bi­ja, 100 od­sto stra­ni ka­pi­tal (re­gi­ja Cug Švaj­car­ska), vla­snik je 10 pro­ce­na­ta uče­sni­ka na jav­nom kon­kur­su, a HVB ban­ka Sr­bi­ja, sa pot­pu­nim ak­cij­skim ka­pi­ta­lom, vla­snik je de­vet od­sto.

Ma­li ko­lek­tiv – ETB Sr­bi­ja je 99,09 od­sto stra­ni ka­pi­tal (De­vi­čan­ska ostr­va), a vla­snik je 17 od­sto uče­sni­ka na jav­nom kon­kur­su, dok je, sa­op­šte­no je iz Agen­ci­je, sa sto­pro­cent­nim do­ma­ćim ka­pi­ta­lom Atlas gru­pa Sr­bi­ja, vla­snik 15 od­sto RTL-ovog pred­u­ze­ća.
Agen­ci­ja je sa­op­šti­la da se sla­že sa tu­ma­če­njem Mi­ni­star­stva kul­tu­re i in­for­mi­sa­nja i da pred­u­ze­će RTL, ko­je je uče­stvo­va­lo na jav­nom kon­kur­su, u vla­snič­koj struk­tu­ri osni­va­ča ima vi­še od 49 od­sto stra­nog ka­pi­ta­la.
– Či­nje­ni­ca je da su De­vi­čan­ska ostr­va i dru­ga me­sta, pre­ko ko­jih su re­gi­stro­va­ni osni­va­či prav­nih li­ca pod­no­si­la­ca pri­ja­ve po­zna­ti po ne­mo­guć­no­sti za pro­ve­ru po­re­kla osni­vač­kog ka­pi­ta­la – ka­že se u sa­op­šte­nju i po­zi­va na član 41. Za­ko­na o ra­di­o­di­fu­zi­ji. Ov­de se ka­že da „pod­no­si­o­ci pri­ja­va sa ne­tran­spa­rent­nom struk­tu­rom ka­pi­ta­la ne mo­gu uče­stvo­va­ti na jav­nom kon­kur­su, a sa­mim tim Sa­vet ne mo­že da im iz­da do­zvo­lu za emi­to­va­nje pro­gra­ma“.
– Či­nje­ni­ca da se pred­stav­ni­ci RTL po­zi­va­ju na me­đu­dr­žav­ne ugo­vo­re Sr­bi­je i Ne­mač­ke, uka­zu­je da i sam RTL svo­je pred­u­ze­će u Sr­bi­ji sma­tra ne­mač­kim. Da­lje tu­ma­če­nje pre­ma Sa­ve­tu ra­di­o­di­fu­zne Agen­ci­je ni­je neo­p­hod­no. U ve­ći­ni evrop­skih dr­ža­va za­o­bi­la­že­nje za­ko­na do­volj­no je za eli­mi­na­ci­ju RTL pred­u­ze­ća iz pro­ce­sa iz­da­va­nja do­zvo­la za emi­to­va­nje pro­gra­ma – ka­že se u sa­op­šte­nju, ko­je je pot­pi­sao Ne­nad Ce­kić, pred­sed­nik ra­di­o­di­fu­znog Sa­ve­ta.

 

S.Remić

Tagovi

Povezani tekstovi