„Niška TV Pet ne polaže račune ni vlasti ni opoziciji“

Članovi Saveta su se i juče interesovali za vlasničku strukturu stranih TV stanica. Većinski vlasnik TV Pro u Srbiji je Vladimir Bukelić, a sa rumunske strane Adrijan Srbu sa udelom od 49 odsto. Zanimljivo je da kapital u bukureštanskoj TV Pro ima i CME (Central Media Enterprazis) koja se na konkursu i posebno pojavljuje kao pretendent na nacionalnu TV frekvenciju. Prvi čovek ove stanice u Srbiji, ukoliko dobije dozvolu za nacionalno emitovanje, bio bi Milan Nedić koji je početkom februara napustio BK Telekom. Prema njegovim rečima, TV Pro bi bez problema pokrivala događaje u Srbiji zahvaljujući i specijalnim reportažnim vozilima.


Aleksandar Vasić, zamenik predsednika Saveta, upitao je predstavnike kiparske TV Sigma da li im je poznato da po srpskim zakonima, državljanin Srbije koji ima prebivalište duže od godinu dana van zemlje, ima tretman stranog ulagača. U konkretnom slučaju, jedan od dva domaća suvlasnika partnerske Sigme u Srbiji Vladan Miladinović već deset godina živi na Kipru gde je i sedište kompanije. Predstavnici kiparskog partnera priznali su da nisu znali za taj propis, a drugi domaći vlasnik je Ljubiša Vasiljević. Zanimljivo je i da je budući glavni urednik ove stanice, ukoliko ona dobije dozvolu, Slobodan Radovanović, akcenat u programu stavio na ekonomske vesti, ali i na religijske sadržaje.
Kada je reč o niškoj TV Pet, glavna pitanja članova Saveta odnosila su se na mogućnost ove kuće koja emituje na jugu Srbije da pokrije i pravi program za čitavu zemlju. Šef njene beogradske redakcije Rade Radovanović, kao jednu od velikih prednosti TV Pet istakao je rad oslobođen pritisaka. On je posebno naglasio da TV Pet ne polaže računa ni „predsedniku, ni premijeru, ni opozicionim, ni pozicionim strankama“, već da se trudi da zastupa javni interes i da razvija kritičku svest kod svojih gledalaca. Vlasnici ove kuće su tri fizička lica, od kojih je jedna Olivera Nedeljković, sestra Bogoljuba Karića, kao i firma Delta koja nema veze sa Delta holdingom.


J. L.


 

Tagovi

Povezani tekstovi