Ministar za medije krije informacije

Uz ogradu da nijednog ministra ne bi trebalo posebno izdvajati ako više njih krši zakon, Šabić je, tek na naše insistiranje naveo da ministri za kulturu i medije i za kapitalne investicije imaju najviše problema sa poštovanjem tog zakona.


Šabić je naglasio da je apsurdno da ministar Kojadinović koji je zadužen za nadzor i koji je najodgovorniji za primenu tog zakona krši taj isti zakon.


– Ministarstvo za kulturu i medije trebalo bi da pokreće prekršajne postupke protiv onih koji krše zakon, ali kako kada upravo to ministarstvo krši zakon – rekao je Šabić. On je naveo da je Ministarstvo za kulturu prekršilo zakon pošto u predviđenom roku nije objavilo informator, koji sadrži podatke o tome kolika su primanja, troškovi ili broj zaposlenih u tom ministarstvu.


Međutim, ministar Kojadinović negira da ne poštuje taj zakon.


– Držali smo konferencije za štampu na kojima smo objavili šta radi ministarstvo. Skupštinski odbor je prihvatio taj izveštaj. I šta sad treba još da štampamo brošure o tome, da trošimo pare bez razloga – odbrusio je Kojadinović za „Blic“. Upitan zašto to ministarstvo, koje je još resorno, nije objavilo te podatke na sajtu tog ministarstva, što je bilo u obavezi po zakonu, Kojadinović je naglasio: „Apsolutno poštujemo zakone, posebno za čiju primenu je zaduženo Ministarstvo za kulturu“. Ipak, na sajtu tog ministarstva nije moguće pronaći podatke o troškovima.


Šabić je rekao da Ilić jedini od svih ministara u Vladi Srbije nije dostavio izveštaj o primeni zakona, niti je objavio informator.


– Po žalbama građana koje stižu u Službu poverenika očigledno je da Ilić ima najviše problema sa poštovanjem Zakona o slobodnom pristupu informacijama – obrazložio je Šabić. Ministar Ilić nije bio dostupan da objasni zašto ne poštuje taj zakon.


Inače, pored Kojadinovića i Ilića, i ministri Milan Parivodić, Zoran Stojković, Radomir Naumov i Bojan Dimitrijević nisu obelodanili troškove svojih ministarstava. Pomenutih šest ministara time je prekršilo Zakon o dostupnosti informacija i praktično sakrilo od javnosti kako se odnosi prema novcu poreskih obveznika.


N. Čaluković

Tagovi

Povezani tekstovi