Novosti se odriču Brašnjovića

Upravni odbor Novosti je 14. aprila odlučio da njihova firma Novosti pres proda svoj udeo u crnogorskom preduzeću „Monte plasman“ tako što će ga prvo ponuditi suvlasnicima, firmi „Bramig“, čiji je osnivač Miko Brašnjović i „Fininvestu“ koji vodi Duško Knežević. Istovremeno, biće podneta tužba protiv „Monte plasmana“ zbog duga koji, prema nezvaničnim informacijama, iznosi najmanje 589.000 evra. Ta sredstva je trebalo da se uplate Novostima na ime prodaje ovih novina u Crnoj Gori, kao i zakupnine za poslovni prostor. Na istoj sednici odlučeno je i da se raspiše oglas za prodaju imovine u Crnoj Gori ili da se prvo ponudi suosnivačima, „Bramigu“ i „Fininvestu“.


Duško Knežević je poznat kao direktor Atlas banke koju je kupila grčka Pireus banka. Atlas banka je bila u poslovnim vezama sa „Eko produktom“ u kojem je Miko Brašnjević predsednik UO, kao i sa „Ce marketom, dok je ovu trgovinu vodio Slobodan Radulović. Poslednje odluke UO Novosti među zaposlenima u ovoj kompaniji tumače se kao želja uprave da sakrije trag poslovanja Novosti sa Mikom Brašnjovićem, koji je nedavno uhapšen sa Goranom Kljajevićem u akciji policije protiv organizovanog kriminala.


Naš izvor iz Novosti kaže da je „Monte plasman“ stalno dugovao novac ovoj novinskoj kući i da procenat naplate prodatih novina u Crnoj Gori, a koji se obavljao preko ove firme, iznosi samo 63 odsto. Distribucija i prodaja njihovih izdanja u CG se, inače obavlja preko 13 firmi od koje neke imaju procenat naplate prihoda i do 93 odsto.


Novo Tomić, predsednik Asocijacije malih akcionara, kaže i da ne odustaju od prodaje akcija Divcu i da se nadaju da će Vrhovni sud u narednih deset dana doneti odluku po zahtevu advokata „Divac ko“ da se dozvoli dokapitalizacija ove firme preko udela, odnosno akcija Novosti. Divčevi zastupnici su se pozvali na odredbe Zakona o privrednim društvima i Zakona o Agenciji za privredne registre koja kao nezavisna institucija treba da poštuje zakon, a ne da se ravna prema odlukama vlade.


Da podsetimo da je Agencija za privredne registre, posle 16. februara odbila, pozivajući se na odluku Vlade Srbije, da obavi povećanje kapitala Divčeve firme, a sam Divac tvrdi da je to učinjeno na pritisak „izvesnog Mihajlova“, što se u javnosti povezuje sa Dejanom Mihajlovim, sekretarom Vlade Srbije i visokim funkcionerom DSS-a. Divac se na ovaj vid kupovine odlučio jer je na zahtev Srbije stavljena sudska zabrana trgovine akcijama. Inače pre njega, u Agenciji za privredne registre grupa akcionara koja podržava glavnog urednika Novosti Manojla Vukotića osnovala je Konzorcijum Novosti d.o.o.


Z. Mihajlović

Tagovi

Povezani tekstovi