Treći kanal više ne postoji

Treći kanal Radio-televizije Srbije koji se sa kraćim prekidima prikazivao od 1989. godine, od ponoći je prestao da emituje program. Takvu odluku doneo je UO „Javni servis Srbije“ (bivša RTS) po preporuci Republičkog radiodifuznog saveta koji tvrdi da po Zakonu o javnom informisanju i Zakonom o radiodifuziji Treći kanal ne može biti prodat. Budući da je „3K“ deo nacionalne televizije i da za njegovo pretvaranje u posebno preduzeće nije bilo uslova, jedino je pravno rešenje da se dobrovoljno ugasi.


-Tragično je da se ukine pravo državi da prodajom Trećeg kanala zaradi najmanje sto miliona evra koliko zaista vredi naša televizija-kaže glavni i odgovorni urednik „3K“ Igor Miklja.- Naša zemlja je jedina u Evropi koja gasi svoj treći program. Tako je na primer Hrvatska od prodaje svog Trećag kanala zaradila 30 miliona evra.


Na pitanje našeg novinara zbog čega se Treći kanal nije pojavio na konkursu za nacionalnu frekvenciju Miklja kaže da su onemogućeni jer nisu izdvojeni kao zasebno pravno lice čime nisu ispunili osnovni pravni uslov.


Zajedno sa gašenjem „3K“, gasi se i Radio 101. Umesto Trećeg kanala emitovače se Prvi program nacionalne televizije, na kome će se uglavnom prenositi sednice Skupštine Srbije, dok će se na frekvencijama popularnog „sto keca“ emitovati prvi program „Radio Beograda“.


V.M.-S.N.J.

Tagovi

Povezani tekstovi