Vlast ignoriše evropske standarde

Trogodišnje odlaganje sprovođenja Zakona o radiodifuziji i njegove kasnije izmene pokazuju da vlasti posle 5. oktobra nikada nisu istinski prihvatile primenu evropskih standarda u medijskoj sferi. Kasnijim izmenama zakona, posebno delova koji se odnose na izbor i mandat članova Saveta RRA, pojačan je uticaj vlasti na izbor tog tela – ocenio je profesor Rade Veljanovski.

On je dodao da je mnogo spominjana odluka o privremenoj zabrani emitovanja BK televiziji bila doneta po zakonu, ali da je način na koji je to učinjeno bio loš. Mnogi se, pak, nisu složili sa njim.


– Problem oko gašenja BK TV je taj što nije poštovana postepenost kazni. Prema zakonu, prvo ide opomena, zatim upozorenje, pa privremeno oduzimanje dozvole za emitovanje i, tek na kraju, trajno gašenje televizije. BK TV je dobila upozorenje zbog toga što je favorizovala predsedničkog kandidata Bogoljuba Karića, a dozvola joj je oduzeta na 30 dana zbog neslaganja sa odlukama Radiodifuznog saveta. Samo ponavljanje iste greške moglo je dovesti do privremenog oduzimanja dozvole za emitovanje – tvrdi doktor Vladimir Vodinelić.


Aleksandar Lazarević, predsednik Odbora za kulturu i medije Skupštine Srbije, ocenio je da nije tačna teza kako je vlast izabrala članove Saveta RRA.
– Predlagači članova Saveta bili su šarenoliki, verovatno najšarenolikiji u celoj Evropi. Osnovna želja je bila da se postigne njihova nesmenjivost i finansijska nezavisnost. Da li je odluka Saveta bila ispravna ili ne, videće se na sudu. Jedno je sigurno, uvek će biti pokušaja vlasti i medijskih tajkuna da utiču na medije – objasnio je on.


Dragan Janjić ocenio je da je kao specijalni izvestilac za štampu Medija centra stekao utisak o katastrofalnom nepoštovanju zakona o medijima.
– Sva pravila su kršena, od govora mržnje do objavljivanja punih imena i prezimena. Nije dovoljan samo precizan zakon, moraju postojati instrumenti i volja javnosti da se poštuju prava manjina – dodao je on.


A.I.

Tagovi

Povezani tekstovi