Samo okupljeni možemo da se izborimo sa svim pošastima koje su se sručile na našu profesiju

Vaše ekselencije, poštovane dame i gospodo, drage koleginice i kolege,

Iako je ovo svečani dan, jer slavimo novinarske poduhvate koji su doprineli da javnost sazna važne informacije i činjenice i time dali doprinos unapređenju profesije, svoje obraćanje moram da započnem sumornom slikom naše novinarske a i društvene stvarnosti.

Pre četiri dana, na Svetski dan slobode medija, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Granski sindikat medija „Nezavisnost“ zajednički su saopštili da je položaj novinarske profesije, medija i medijskih radnika u Srbiji – katastrofalan.

Vlast otvoreno i brutalno guši slobode novinara i medija, i zloupotrebljavajući na razne načine državni aparat, narušava nezavisnost uređivačkih politika medija. Vlast bez zazora poslednjih godina preliva državni novac u medije koji služe propagandi partija na vlasti i praktično uređuje informativni sadržaj svih televizijskih stanica sa nacionalnom frekvencijom a i mnogih kablovskih, kao i ogromne većine novina, radio stanica i ineternet portala. I ne samo to, najveća vladajuća stranka oformila je brigade propagandista i botova, koji u registrovanim i neregistrovanim medijima, u štampanim i elektronskim tabloidima i po društvenim mrežama, sinhronizovano i ubitačno targetiraju slobodne novinare, proglašavajući ih za izdajnike i strane plaćenike. A rezultat takvih kampanja najočiglednije se video 12. decembra prošle godine u Vrčinu kraj Grocke, kada je organizovana grupa, predvođena predsednikom opštine, perjanicom vladajuće partije, zapalila kuću Milana Jovanovića i praktično pokušala da ga ubije.

Taj slučaj je najdrastičniji, a činjenica je da je u toku 2018. godine NUNS-ova baza podataka zabeležila čak 102 incidenta protiv novinara i medijskih radnika: sedam fizičkih napada, 23 verbalne pretnje i 72 pritiska.

U prvih pet meseci ove godine zableženo je 55 incidenta od kojih su dva fizička napada, 15 verbalnih pretnji i 38 pritiska.

Danas, na ovom mestu moram i da pomenem štrajk glađu Maje Pavlović, vlasnice Kanala 9 iz Novog Sada, koji je danas ušao u 23 dan. Njena odluka da po cenu ozbiljnog narušavanja svog zdravlja ukaže na sve nepravde i poniženja sa kojima se poslednjih godina suočava i koji su doveli njenu stanicu na korak od gašenja, takođe jasno govori gde smo kao društvo danas i u kakvom su položaju nezavisni mediji i novinari.

Zaključak je da su oni novinari koji drže do sebe i profesije sve siromašniji i da su spali na dno lestvice među profesijama koje podrazumevaju visok nivo znanja i integriteta. Zaključak je i da su sve ugroženiji i da im je glava sve više torbi.

A zaključak bi trebalo da bude i da se baš zbog svih ovih sumornih činjenica novinari moraju organizovano suprostaviti pritiscima, pretnjama i napadima, i da samo okupljeni možemo da se izborimo sa svim pošastima koje su se sručile na našu profesiju i naše redakcije i izdavače.

Pored obaveze da ukazujemo na sve loše što nam se događa, naša je obaveza više u ovakvim vremenima i da budemo solidarni i kolegijalni, da odlučno i beskompromisno štitimo i podržavamo jedni druge, da zajednički preduzimamo akcije, i da tako iz dan u dan šaljemo jasnu poruku da nas ima i da, uprkos svemu, i dalje želimo da radimo svoj posao u skladu sa Kodeksom novinara.

Na to nas obavezuju i naše koleginice i kolege koje su se odazvale našem pozivu da učestvuju u trci za nagradu za istraživačko novinarstvo. Oni svojim radom pokazuju i dokazuju da temelji časnog i profesionalnog u našoj zemlji još uvek postoje i dokazuju da je novinarstvo nešto više od senzacionalizma i povlađivanja niskim strastima. I zato je naša obaveza u narednom periodu da na tim temeljima gradimo postojanu kuću naše profesije.

Hvala vam svima koji ste uzeli učešće, hvala svima koji ste danas došli da svojim prisustvom uveličate ovu svečanost, a posebno hvala Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država što i dalje bezrezervno podržava ovu nagradu.

Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a

Tagovi

Povezani tekstovi