Ima razloga za zabrinutost po pitanju stanja u novinarstvu u Srbiji

Dobro veče.  Zahvaljujem se Fakultetu dramskih umetnosti, dekanu Pavloviću, i Nezavisnom udruženju novinara Srbije na organizaciji ove svečanosti.  Kao veliki pobornik slobode štampe, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država je ponosna što podržava NUNS-ove Nagrade za istraživačko novinarstvo već 14 uzastopnih godina. Čestitam i NUNS-u, koji ove godine slavi 25-tu godišnjicu postojanja. Hvala vam na važnom poslu koji obavljate i hvala svim novinarima u Srbiji za ono što rade.  Čast mi je da budem u društvu  toliko mnogo talentovanih i hrabrih ljudi.  Posebno želim dobrodošlicu i mojim kolegama iz drugih ambasada.  

Diplomate najviše od svega vole da donose dobre vesti.  Međutim, naša dužnost je takođe da prenosimo i manje prijatne poruke.  Danas, mislim da je fer reći da ima razloga za zabrinutost po pitanju stanja u novinarstvu u Srbiji.  Srbiji su potrebni slobodni i nezavisni mediji.  Obaveza je svakog demokratskog društva da učini sve što može kako bi garantovalo da novinari mogu da rade svoj posao bez straha, pretnji ili političkog pritiska.

Najnoviji izveštaj Reportera bez granica o Indeksu slobode medija u svetu, pokazuje da je novinarstvo u Srbiji u krizi.  Prošlog meseca je ovaj izveštaj Srbiju spustio na 90-to (devedeseto) mesto u svetu.  Za poslednje četiri godine, koliko prisustvujem NUNS- ovoj svečanoj dodeli nagrada, Srbija je zabeležila oštar pad za čak 31 (trideset jedno) mesto. Dozvolite mi da citiram deo ovog izveštaja:  „Napadi na medije se pojačavaju, uključujući pretnje smrću kao i zapaljivu retoriku, koji sve više i više dolaze od državnih zvaničnika. Mnogi nasrtaji na integritet medija nisu istraženi, rešeni, ili kažnjeni, a agresivne kampanje protiv istraživačkih novinara koju vode pro-vladini mediji su u punom jeku.  Neki hrabri novinari nastavljaju da izveštavaju o opasnim temama poput kriminala i korupcije, ali njihovi izveštaji stižu do ograničenog broja čitalaca zbog koncentracije vlasništva nad medijima.”

U moderno doba Interneta i brze komunikacije, sve zemlje se suočavaju sa nekom vrstom izazova po pitanju medija.  U svojoj najnovijoj verziji već pomenuti izveštaj je i mojoj zemlji dodelio niže mesto na listi od prethodnog. Partijski obojene političke debate su u porastu u našoj štampi, a i nivo pristojnosti debate je nesumnjivo u opadanju. Ovde u Srbiji izgleda da jedan broj medijskih kuća direktno služi interesima politike i biznisa, umesto da budu u službi javnosti. Uz koncentraciju vlasništva nad medijima i kontrolu prihoda od reklama, različita mišljenja i stavovi su sve tiši i tiši. 

Prečesto se mediji koriste kao oružje za napad na pojedince, nevladine organizacije ili političke partije koje ispoljavaju kritičke stavove.  To može doneti kratkoročnu političku korist, ali predstavlja opasnost za opstanak Srbije kao zemlje mira, demokratije i prosperiteta.

Slobodni mediji bi trebalo da budu pas čuvar, a ne borbeni pas.  U čemu je razlika?  Pas čuvar vas, javnost, upozorava na opasnost – bilo da je u pitanju korupcija u javnoj upravi, ekološki problemi ili neefikasnost vlasti.  S druge strane, borbenog psa njegov vlasnik može pustiti s lanca u bilo kom trenutku – da uguši neko nepopularno mišljenje, da zaštiti nečiji unosan poslovni interes ili da ućutka poruku neke nevladine organizacije.

U Americi, sloboda medija bila je od vitalne važnosti kada je obelodanila neke od najbolnijih istina za moju zemlju – o ratu u Vijetnamu, rasizmu, korupciji.  Ove godine, Pulicerova nagrada otišla je u ruke novinara koji su se prihvatili teških tema kao što su oružano nasilje, seksualno uznemiravanje, finansijska i politička korupcija, reforma zatvorskog sistema, migranti i međunarodni sukobi.  Istina koju profesionalno i moralno novinarstvo iznosi na svetlo dana čini da mi napredujemo kao nacija. 

Ovde, u ovoj dvorani pred nama je dokaz da svetlost koju daje nezavisno novinarstvo još uvek treperi u Srbiji. Vi nastavljate da dajete svoj doprinos koji je od ogromne važnosti za vaše sunarodnike i sugrađane.  Večeras smo tu da vam odamo priznanje i da uperimo reflektore  na neke od najboljih primera vašeg rada.   Na kraju, oprostiću se od vas citirajući Voltera:  „Ne slažem se sa tim što govoriš, ali ću do smrti braniti tvoje pravo da to slobodno kažeš.“

Hvala vam za sve što radite – jer to Srbiju čini snažnijom i boljom.

Tagovi

Povezani tekstovi