Radikali bi dva mesta u Programskom savetu Radio televizije Srbije

Aleksandar Vučić iz SRS najavio je mogućnost izlaska radikala iz skupštinskih tela ukoliko ne budu dobili dva mesta u Programskom odboru, u skladu sa brojem poslanika u parlamentu. Podsećajući da Odbor za kulturu i javno informisanje predlaže, a Skupština bira 18 članova Programskog saveta, šest kandidata iz redova samog parlamenta, a 12 predlaže Republička radiodifuzna agencija, Lazarević je dodao da su članovi Odbora jednoglasno usvojili predlog da svaka poslanička grupa ima po jednog člana Programskog saveta, „kako bi na demokratski način bila zastupljena javnost u najširem smislu reči“.


Dobili smo šest predloga poslaničkih grupa za članove Programskog saveta. SRS nije dala svoj predlog smatrajući da, shodno svojoj snazi u parlamentu treba da imaju dva člana – naveo je Lazarević.
Dodajući da je takav odnos snaga u skupštinskim odborima, on je naglasio da je Odbor za kulturu i javno informisanje smatrao da isti princip ne treba da bude primenjen na formiranje Programskog odbora, pošto nije reč o skupštinskom telu. „Njihov stav je bio da imaju dva ili nijednog člana“, zaključio je Lazarević. Pošto je lista kandidata za Programski odbor već zaključena, eventualno naknadno „ubacivanje“ kandidata SRS nije moguće, a Lazarević kaže da jedino ako neko od kandidata ne prođe, neko drugi može da bude kandidat.
Lazarević se nada da će Skupština brzo izabrati članove Programskog odbora, a ukoliko neko ne dobije potrebnu većinu u Skupštini, Odbor za kulturu i javno informisanje predložiće novog kandidata. Programski odbor, prema Lazarevićevom mišljenju, može nesmetano da radi i ukoliko odjednom ne prođe svih 18 članova. Najavu radikala da će bojkotovati rad skupštinskih tela ukoliko ne budu imali dva člana Programskog odbora, Lazarević je ocenio kao „politički stav“ u čije razloge ne želi da ulazi.
Poslanici Skupštine Srbije juče su nastavili raspravu o amandmanima na Vladine predloge zakona iz oblasti finansija. Mada je ministar finansija Mlađan Dinkić izjavio da će Predlog zakona o investicionim fondovima omogućiti građanima da dobrovoljno ulažu novac u fondove, koji će ga dalje investirati u privredu i određeni prinos vraćati članovima, te da će investicioni fondovi podstaći privredni razvoj, poslanici SRS podneli su brojne amandmane i izneli niz kritika tokom jučerašnje rasprave. Radikali smatraju da zakon nije sprovodiv u našim okolnostima, a konkretno traže da upravljačka prava u fondovima dobiju lica koja imaju pet odsto učešća, umesto 10 koliko predlaže Vlada, kako bi manji akcionari bili zaštićeniji. Radikali smatraju da Vladinim predlogom Republika, NBS i drugi državni organi imaju povlašćen položaj na tržistu hartija od vrednosti.
Tokom prepodnevne rasprave Aleksandar Vučić je ponovo prozvao ministra odbrane Zorana Stankovića („agent CIA“), i zatražio od njega da pojasni „slučaj Holmec“ i svoju izjavu da tamo nije bilo ratnog zločina. Vučić je za govornicom pročitao izvode iz matične knjige umrlih Zorana Ješića, Gorana Maletića i Antonija Šimanovića, za koje se pretpostavlja da su ubijeni na graničnom prelazu Holmec, što je snimila austrijska TV.


S. B. – M. T.



 

Tagovi

Povezani tekstovi