Odluke Saveta o frekvencijama pravno su sporne i neodržive

– Ne! Taman posla! Odluka suda je obavezujuća za sve, tako i za Savet, ali mi ne znamo kakva je nova odluka Saveta i zato nemamo informaciju da li je Savet postupio po obavezujućim odlukama suda. BK TV je imala pravo da emituje program nakon ukidanja odluke od strane suda, sve dok nije doneta nova odluka, a to je svega nekoliko sati.


Vrhovni sud Srbije poništio je prvu odluku Saveta. Znate li o kakvim nepravilnostima je reč?


– Vrhovni sud nije dao obrazloženje uz odluku, jer on nije ni ispitao odluku da li je mera koju je izrekla Radiodifuzna agencija zakonita ili ne. U odluci Saveta RRA nije ni navedeno šta je to učinila BK TV što bi bilo protivno zakonu, i nisu navedeni dokazi. Samo su prepisani pojedini članovi iz Zakona o Savetu i uz to napisano da je BK TV postupila neprofesionalno, ali ne piše u čemu se sastoji taj neprofesionalizam. Vrhovni sud Srbije naložio je Savetu da, ako misli da kazni BK TV, mora tačno da odredi i objasni koje je to nedozvoljene radnje izvršila BK TV, o koje članove zakona se oglušila i zašto bi trebao da usledi kazna. Toga svega nema u osporenoj odluci Saveta.


Prognozirate da će Vrhovni sud ukinuti i odluku o dodeli frekvencija i na osnovu čega?


– Ta odluka ima iste vrste nedostataka koji se odnose na proceduru. Jedan od kriterijuma pri dodeli frekvencija bila je gledanost, a nije utvrđena gledanost za sve kojima su date frekvencije. Dalje, navedeno je da se frekvencija mora dati onima koji imaju kvalitetniji program, a pri tom nije utvrđen kriterijum ko ispunjava taj uslov.


Koji su to formalno-pravni nedostaci koji se ponavljaju u obe odluke?


– Nedostataka je mnogo. Počnimo od starta. U januaru je raspisan konkurs, a tek u aprilu je Savet odredio kriterijume. Kako neko može da raspiše konkurs, recimo za frizera, a naknadno kaže, kada se frizeri jave – zaposliću one koji imaju desetogodišnje iskustvo.


Mislite li da je bilo i „štimanja“ konkursa?


– Da.


Savet Radiodifuzne agencije podneće krivične prijave protiv sudija Vrhovnog suda Srbije zbog toga što su poništili njihovu odluku. Šta mislite o tome?


– Pitanje je da li samo prete ili imaju stvarnu nameru. Protiv svakoga za koga mislite da je učinio krivično delo, možete podneti prijavu, sudije nisu izuzete. Naravno, druga je stvar šta će od toga biti…


Da li ste očekivali ovakav rat oko dodele frekvencija?


– Bio sam član Saveta. Napustio sam ga već posle prvog sastanka kada sam stekao utisak da Savet nije bio spreman da poštuje zakon. Njegovo kasnije delovanje potvrdilo je istinitost moje procene. Savet dugo ništa nije radio, a kada je konačno počeo, radio je protivzakonito.


T.N.Đ.

Tagovi

Povezani tekstovi