Vukotić ima svoje favorite za Novosti“

Beograd-Nemačka medijska kompanija „Vac“ je povećala cenu za kupovinu Novosti nudeći 3.600 evra po akciji. Ponuda je saopštena na jučerašnjoj Skupštini akcionara ove novinske kuće, na kojoj je vođena žučna diskusija oko toga ko od zainteresovanih kupaca nudi najbolje uslove za akcionare, ali i budućnost ove kompanije. „Vac“ je saopštio i da je spreman da kupi svih 100 odsto akcija.

Manojlo Vukotić, glavni urednik Novosti, ponovio je na Skupštini, kako pričaju zaposleni, da grupa uglednih srpskih biznismena hoće da kupi akcije na berzi i preporučio akcionarima da otvaraju vlasničke račune u brokerskoj kući „Citadel“. Vukotić nije hteo da kaže o kojim biznismenima je reč, ali se među zaposlenima nezvanično pominje ime Milana Beka i Miroslava Miškovića, vlasnika „Delte“. Juče nismo uspeli da dobijemo izjavu Vukotića jer je bio na sastanku. Beko je imao ključnu ulogu i kod prodaje „Ce marketa“, gde je priča tekla slično kao kod Novosti, a pominje se i kao posrednik kod prodaje „Knjaza Miloša“ i „Luke Beograd“.


Novo Tomić, predsednik Asocijacije malih akcionara koja se zalagala za prodaju svog vlasničkog udela od 34 odsto košarkašu Vladi Divcu, rekao je da je zaključak jučerašnje skupštine da svi vlasnici akcija treba da nastupaju objedinjeno jer će jedino tako svoje vlasništvo prodati pod najboljim uslovima. To uključuje ne samo cenu akcije nego i odgovarajući socijalni i investicioni program. Tomić je dodao da će, shodno rezultatima poslovanja za 2005. godinu koje je usvojila skupština, Komisiji za hartije od vrednosti biti upućen zahtev da se poveća knjigovodstvena vrednost akcije sa ranijih 200 na sadašnjih 1.050 evra.


Na Skupštini je izabrana i tročlana komisija, na čelu sa Đurom Bilbijom, koja treba da organizuje susret s Milanom Bekom i Miroslavom Miškovićem da bi se utvrdilo da li su oni anonimni kupci koji hoće da kupe akcije na berzi. Istovremeno, isti zahtev uputiće se i predstavniku „Vaca“ da bi se utvrdilo da li je ponuda firme „Senta“ iz Lihtenštajna, koja je u ime ove nemačke kompanije juče saopštena na Skupštini, po ceni od 3.600 evra za akciju, validna.


Pojedini akcionari tvrde da će ova tročlana Komisija kontaktirati i premijera Vojislava Koštunicu i ministra Predraga Bubala da bi videli da li oni podržavaju kupovinu Novosti od strane uglednih, a anonimnih srpskih biznismena koji daju 3.200 evra po akciji.


Da podsetimo da je prodaju Novosti prvi pre godinu dana otvorio upravo „Vac“, dajući ponudu za preuzimanje sa cenom od 2.050 evra po akciji. To je, međutim, sprečila Vlada Srbija, koja je u februaru čak zatražila da se preispita privatizacija ove novinske kuće. Istovremeno, Republika Srbija je pokrenula sudski spor čime je blokirano trgovanje akcijama. Ne čekajući ishod država Srbija se uknjižila i kao vlasnik državnih akcija od 29 odsto umesto državne zajednice SCG. Sve vreme trajala je i sudska blokada nad sedam odsto akcija PIO fonda. Međutim, juče u Trgovinskom sudu nam je rečeno da ne mogu da lociraju ovaj sudski predmet, pa i ne znaju ko su bili tužioci i na osnovu čega je i postojala zabrana trgovanja nad akcijama PIO fonda. Na Skupštini je juče saopšteno da je odblokirano trgovanje akcijama.


Z. Mihajlović

Tagovi

Povezani tekstovi