Počinju aukcije

Vlada je dala zeleno svetlo za ulazak u proces promene vlasničke strukture za 18 od 30 novina. Prvi aukcije počeće 19. juna, sa „Subotičkim novinama“.


To je juče najvio Dragan Bosiljkić, rukovodilac projekta privatizacije medija u Agenciji za privatizaciju, na okruglom stolu posvečenoj toj temi.


-Privatizacija će se ranije završiti za predzeća koja se nisu odvajala od elektronskih medija, ali za sve njih tačka će biti stavljena na jesen. Potom ćemo se baviti privatizacijom elektronskih medija. Za 13 RTV stanica privatizacija je več pokrenuta, a na to čeka još njih 80. Taj proces biće završen naredne godine-kazao je Bosiljkić.


Ukazano je i na brojne opstrukcije, indirektne pritiske potencijalnih kupaca, strah zaposlenih od privatizacije, ali i mogućnosti da njihova glasila niko ne kupi. Postoji i otpor potpisivanju kolektivnih ugovora, kao u slučaju nedeljnika „Pančevac“, gde su zaposleni dobili kredit i formiraju konzorcijum kako bi sami kupili preduzeće.


Direktor lista Eduard Jukić objasnio je da im je trenutno največi problem što već pola godine predsednik opštine neće da potpiše kolektivni ugovor. On je izrazio sumnju da se tako nekome obezbešuje jeftina kupovina novine.


S.R.

Tagovi

Povezani tekstovi