“Indeks transparentnosti javnih preduzeća i preduzeća u državnom vlasništvu”

Konferencija za novinare Transparentnosti Srbija

Organizacija Transparentnost Srbija, u saradnji sa organizacijom Transparency International Češke Republike, a uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Češke, iz programa Tranzicija (Transition Promotion program), sprovodi istraživanje „Indeks transparentnosti javnih preduzeća i preduzeća u državnom vlasništvu „.

Cilj projekta je povećanje transparentnosti javnih preduzeća i preduzeća u državnom vlasništvu kroz izmene zakonskog okvira i prakse. Predloge ćemo formulisati nakon završetka istraživanja i poređenja stanja u Češkoj i Srbiji.

Sa kolegama iz Češke smo razvili metodologiju istraživanja, koju smo sada prvi put primenili na uzorku od 40 preduzeća u vlasništvu Republike ili lokalnih samouprava. Proizvod ovog istraživanja – „Indeks transparentnosti javnih preduzeća i preduzeća u državnom vlasništvu (PETRA 2019 – Public Enterprises Transparency Index 2019)“ je ocenjivanje i rangiranje na osnovu 37 indikatora. Pored toga, istraživanje obuhvata i analizu zakonskog okvira (u prvom redu Zakona o javnim preduzećima, kada je reč o Srbiji), analizu realizacije obaveze usvajanja podzakonskih akata i stvaranja uslova za profesionalizaciju upravljanja javnim preduzećima.

Pošto je analiza po istoj metodologiji urađena u obe zemlje, ovo će biti prilika za razmenu iskustava u vezi sa propisima i njihovom primenom, mogućnostima za prihvatanje dobrih normativnih rešenja i praksi. Ocenjivanje i rangiranje u obe zemlje je sprovedeno po istovetnim indikatorima, pa je moguće i uporediti transparentnost preduzeća iz Srbije i Češke u celini. Moguće je poređenje čak i na nivou konkretnih preduzeća. Naime, u većini slučajeva uzorokom su obuhvaćena preduzeća iz istih oblasti delovanja, koja imaju iste ili slične nadležnosti.

Nacrt agende:

11:00 Uvodna reč moderatora –Nemanja Nenadić

11:05 Zamenik ambasadora Češke Republike Pavel Kobližka – radni naziv teme: Predstavljanje programa Tranzicija Ministarstva spoljnih poslova Češke

11:10 Zakonski okvir i rangiranje preduzeća u Srbiji – Zlatko Minić, Transparentnost Srbija

11:20 Zakonski okvir i tranparentnost preduzeća u Češkoj – poređenje sa Srbijom – Milan Eibl, Glavni analitičar TI Češka

11:30 Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović –radni naziv teme: Preduzeća u državnom vlasništvu i pravo na pristup informacijama

11:40 Predstavnik Miinistarstva privrede – radni naziv teme: Pravila o javnosti rada javnih preduzeća i njihova primena (očekuje se potvrda)

od 11:50 – 12.50 Pitanja i odgovori, diskusija uz učešće predstavnika preduzeća koja su bila obuhvaćena uzorkom


Na konferenciji će biti obezbeđen prevod sa engleskog jezika.



Tagovi

Povezani tekstovi