30 godina od usvajanja Konvencije o pravima deteta – Prava deteta u Srbiji – gde smo sada i šta nam predstoji

Konferencija za novinare Centra za prava deteta

Ove godine se obeležava trideset godina od kada je 20. novembra 1989. godine u Skupštini Ujedinjenih nacija usvojena Konvencija o pravima deteta. Ovaj važan dan za sve nas koji radimo na unapređenju i zaštiti prava deteta ove godine ćemo proslaviti organizacijom konferencije pod nazivom „Prava deteta u Srbiji – gde smo sada i šta nam predstoji“. Konferenciju zajednički organizuju Savet za prava deteta Vlade Republike Srbije i Centar za prava deteta.

Ovogodišnja konferencija je prilika da zajednički razmotrimo ono što je do sada urađeno u Srbiji u vezi ostvarivanja prava deteta, kao i da gledamo unapred i identifikujemo prioritetne teme za naš zajednički rad na unapređenju ove oblasti. Uvodna izlaganja će pratiti diskusija posvećena temama participacije dece, nasilja nad decom i pravosuđa po meri deteta. Na konferenciji će, pored stručnjaka iz sistema pravosuđa, socijalne zaštite, obrazovanja, zdravstvene zaštite, civilnog društva i drugih, aktivno učestvovati deca.

Konferencija ima za cilj da doprinese:

Konferencija je podržana u okviru projekta „Prava deteta u politikama i praksi” koji Centar za prava deteta sprovodi u partnerstvu sa Save the Children International, a koji finansira Vlada Švedske.

Konferenciju će svečano otvoriti:

prof. dr Slavica Đukić Dejanović, predsednica Saveta za prava deteta Vlade Republike Srbije

dr Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Republike Srbije

Ređina de Dominićis, direktorka kancelarije UNICEF u Srbiji

Mateja Norčič Štamcar, zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji (čeka se potvrda učešća)

Rebeka Kena, programska koordinatorka za Evropu, Save the Children International

Koncept i agenda



Tagovi

Povezani tekstovi