“(P)Ostanite prijatelji dece”

Javni dijalog u organizaciji Zaštitnika građana

Dijalog dece i predstavnika medija u organizaciji Zaštitnika građana

Povodom Svetskog dana deteta, kojim se ove godine obeležava i poseban jubilej – 30 godina od usvajanja Konvencije o pravima deteta, Zaštitnik građana sa svojim Panelom mladih savetnika, organizuje događaj „(P)Ostanite prijatelji dece“

Pozivamo vas da budete gosti Zaštitnika građana i Panela mladih savetnika čiji će vam članovi, na interesantan i proaktivan način predstaviti svoje viđenje medijskog sadržaja o deci, položaju dece u medijima, ulozi medija u njihovim životima i učešću dece u javnom i medijskom prostoru. Ovim događajem, deca i mladi – preko Panela mladih savetnika i Zaštitnika građana – žele da podstaknu medije da više govore o deci kao aktivnim članovima društva i onima koji mogu da menjaju i oblikuju i našu sadašnjost, a sasvim sigurno našu budućnost.

Proteklih nekoliko godina raste pažnja javnosti i struke o deci u digitalnom dobu, o načinu na koji deca ostvaruju svoja prava u digitalnom okruženju i digitalnom svetu, kako ih zaštititi od rizika i štete, a istovremeno ih usmeriti da nove tehnologije i medije koriste odgovorno i na svoju dobrobit. Ove godine Savet Evrope doneo je Smernice o pravima deteta u digitalnom okruženju,

a evropski ombudsmani su na redovnom sastanku usvojili jedinstvene stavove o pravima i položaju dece u medijima. Kao i građani, i mediji se prilagođavaju novim tehnologijama i susreću sa izazovima moderne komunikacije. Na tom putu, sasvim sigurno će se mediji susresti i sa pitanjem kako animirati, aktivirati i doći do dece i mladih, kao nosilaca prava na informaciju, ali i kao primalaca i davalaca informacija.

Zaštitnik građana je stava da bez aktivne participacije mladih u tom procesu, bez osluškivanja njihovih stavova, želja i viđenja, ni građani, ni mediji neće moći u punoj meri da sustignu komunikacione i društvene promene čiji su nosioci upravo deca i mladi tzv. „Zed (Z) generacije“.

U događaju će sem članova Panela mladih savetnika učestvovati predstavnici Zaštitnika građana:

Olja Jovičić, generalna sekretarka Zaštitnika građana

Nataša Jović, pomoćnica generalnog sekretara za prava deteta i rodnu ravnopravnost

predstavnici državnih organa i nevladinog sektora

Informacije o Panelu mladih savetnika Zaštitnika građana, koji u okviru ove institucije funkcioniše od 2010. godine i čine ga 30-oro devojčica i dečaka iz svih regiona Republike Srbije uzrasta od 13 do 17 godina.


Tagovi

Povezani tekstovi