Slobini tajkuni kontrolišu RRA

Nemački investitori su od 2000. godine do danas u Srbiju uložili 550 miliona evra. Ipak, nemačke kompanije suočavaju se sa određenim teškoćama. Na kakve probleme nailaze?


– Nemačke kompanije su zaista mnogo investirale u Srbiju, ali treba dodati i to da je Nemačka najveći bilateralni donator. Iznos nemačkih donacija Srbiji u poslednjih pet godina premašuje 400 miliona evra. Vaša zemlja se nalazi u složenoj situaciji i neophodni su joj strateški partneri. Nemačka želi i može da bude jedan takav partner Srbiji, a takve odnose pospešuje i 400.000 državljana Srbije koji žive i rade u Nemačkoj. Ali, partneri se moraju i međusobno poštovati! U poslednje vreme na tom planu postoje problemi. Odnos prema jednom velikom potencijalnom investitoru, TV kući RTL, apsolutno je neprihvatljiv. Neki tajkuni iz vremena Slobodana Miloševića veruju da mogu da zloupotrebljavaju državne institucije, u ovom slučaju Republičku radio-difuznu agenciju (RRA), za ostvarivanje svojih interesa. Ta agencija dozvoljava da je neko zloupotrebljava i krši pravila igre koje je sama odredila. S obzirom na to da je reč o takozvanom nezavisnom telu, Vlada Srbije ništa ne preduzima. Na svu sreću, predsednik Boris Tadić izrazio je zabrinutost zbog rada RRA, a to je učinio i OEBS. Ostaje mi samo da se nadam da će veoma brzo ponovo biti uspostavljen fer-plej i vraćeno poverenje. Takvo ponašanje prema velikom nemačkom investitoru nije preporuka drugim investitorima da ulažu u Srbiju. Ovo pitanje se pomno prati ne samo u Nemačkoj, već i u drugim evropskim zemljama.



Da li ste zatražili zvanično objašnjenje o slučaju RTL-a?



– Budite uvereni da su vođeni svi potrebni razgovori na tu temu i da će i dalje biti vođeni. Legitimno pravo Nemačke je da traži da njeni investitori budu tretirani na isti način kao i svi ostali. U pravnoj državi, pravila moraju biti ista za sve.


Ozren Radulović

Tagovi

Povezani tekstovi