Predstavljanje Izveštaja Fonda za humanitarno pravo (FHP)

Petog izveštaja o sprovođenju Nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina

i

Predloga praktične politike: Procesuiranje zločina seksualnog nasilja tokom oružanih sukoba pred sudovima u Republici Srbiji

Vlada Republike Srbije je u februaru 2016. godine usvojila prvu Nacionalnu strategiju za procesuiranje ratnih zločina za period od 2016. do 2020. godine. FHP izveštava o implementaciji Nacionalne strategije, sa ciljem da tokom perioda važenja Nacionalne strategije ponudi istraživačke nalaze i zaključke o njenoj implementaciji.

Peti po redu izveštaj FHP-a o sprovođenju Nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina (Izveštaj) pruža pregled sprovođenja aktivnosti u periodu od 1. juna 2019. godine, zaključno sa 1. decembrom 2019. godine, u osam oblasti koje pokriva Nacionalna strategija. Izveštaj ukazuje na ključne nedostatke i identifikuje preporuke za unapređenje stanja u ovim oblastima.

FHP će ovom prilikom takođe predstaviti i Predlog praktične politike:Procesuiranje zločina seksualnog nasilja tokom oružanih sukoba pred sudovima u Republici Srbiji, u kome je analiziran nacionalni okvir procesuiranja ovih zločina sa preporukama za njegovo unapređenje.

Govornice:

Ivana Žanić, Fond za humanitarno pravo

Višnja Šijačić, Fond za humanitarno pravo

Safeta Biševac, novinarka dnevnog lista Danas

Lamija Tiro,TRIAL International

Simultani prevod na engleski jezik je obezbeđen.



Tagovi

Povezani tekstovi