Sporna fotomontaža u Kuriru

NUNS je saopštio da su ozbiljno prekršeni Zakon o informisanju i osnovna pravila novinarske profesije objavljivanjem fotografije i fotomontaže, na kojoj je Koštunica predstavljen kao čovek iz Mladićeve pratnje sa automatskom puškom u ruci.

„Nije primereno da se uz tekstove koji pretenduju da budu ozbiljna informacija objavljuju fotomontaže sa relativno neuočljivom naznakom da nije reč o autentičnoj fotografiji“, navodi se u saopštenju. Jasno uočljiv potpis ispod fotografije „Bodigard… Mladić i Koštunica“, saopštio je NUNS, čitaocima sugeriše da je fotografija autentična.

NUNS je saopštio i da je diskutabilna praksa objavljivanja navodnih intervjua sa optuženicima u pritvoru, jer nema načina da se proveri da li su razgovori autentični ili izmišljeni. „Pozivamo srpske medije da prekinu sa takvom praksom i da učine sve kako bi izbegli uključivanje u bilo kakvu kampanju. Pozivamo nadležne da utvrde da li je i na koji način moguće pribavljati intervju sa pritvorenicima i da javnost obaveste da li je takvih intervjua bilo ili ne“, saopštio je NUNS.

Tagovi

Povezani tekstovi