Rukovodstvo RTK: Stanje regularno

Prekjuče popodne, naime, oglasio se sindikat Nezavisnost RTK, u čijem je saopštenju za javnost najpre istaknuto da zamenica odgovornog urednika Televizije Kragujevac Jovanka Marović nije dozvolila urednici informativnog programa televizije Ljubici Ristić da u centralnoj informativnoj emisiji, kao prvu, objavi vest o štrajku upozorenja u RTK. Urednica informativnog programa, dodaje se, nije prihvatila Marovićkin predlog da vest o štrajku emituje kao poslednju.


Urednici informativnog programa, a na zahtev zamenice odgovornog urednika, od najave štrajka upozorenja pomereno je radno vreme, čime je onemogućeno održavanje redakcijskih sastanaka i planiranje programa. Poslovi koje inače obavlja urednica informativnog programa povereni su novinarima koji su nedavno došli u televiziju, dok je zaposlenima u realizaciji zaprećeno otkazima ukoliko prekinu program, navodi se u saopštenju Nezavisnosti i naglašava da u tom sindikatu smatraju da je ovo „najgrublji vid pritiska na zaposlene u RTK koji žele da ostvare svoja prava“, te da je neophodno što pre započeti prave pregovore o zahtevima novinara i ostalih radnika Radio televizije Kragujevac.
„Prozvana“ urednica TV Kragujevac Jovanka Marović juče je, međutim, za Danas rekla da nema nikakvih pritisaka ni na novinare, ni na urednike te medijske kuće. Naprotiv, naglasila je ona, obe redakcije (radija i televizije), rade i pripremaju program u potpuno regularnim uslovima, a štrajk se u firmi i ne oseća.
– Informacija o štrajku upozorenja zaposlenih u RTK emituje se između 16 i 17 sati, na svakih 15 minuta, svakodnevno, kao što je štrajkački odbor i tražio. U prva dva dana štrajka informacija o njemu emitovana je kao udarna u svim vestima i glavnim informativnim emisijama televizije. Moja procena trećeg dana štrajka bila je da je više nepristojno da udarne informativne emisije televizije počinjemo vestima o sebi, tim pre što se u međuvremenu u kući ništa nije dogodilo, već se, ponavljam, radi potpuno regularno. Zbog toga sam urednici informativnog programa u četvrtak i predložila da se informacija o štrajku upozorenja emituje ne kao poslednja, kako to tvrde sindikalci, već kada i ostale vesti. Ona to nije prihvatila, a ja sam ostala zatečena njenom reakcijom – tvrdi Jovanka Marović.
Ona ističe da je pomalo indikativno da urednica informativnog programa TV Kragujevac počinje tako da se ponaša u vreme kada u RTK traju razgovori o promeni uredničkog tima televizije.


Z. Radovanović


 

Tagovi

Povezani tekstovi