NUNS osuđuje napade na reditelja Zlatka Pakovića i glumce predstave o Srebrenici

NUNS ukazuje da su napadi na Pakovića i glumce započeli u medijima bliskim vlasti, a da su se potom preselili i na društvene mreže.

Smatramo da su i ovi izlivi mržnje posledica atmosfere nasilja i netrpeljivosti koju u našem društvu ponajviše kreira i podstiče vlast, ali i da su rezultat činjenice da se Srbija nikada nije suočila sa jezivim zločinima koji su tokom devedesetih počinjeni u njeno ime.

NUNS podseća da su slobode mišljenja i izražavanja, kao i umetničke slobode Ustavom garantovane, te da one predstavljaju jednu od najznačajnijih demokratskih tekovina, koje odvajaju moderna društva od onih totalitarnih.

Nakon premijere predstave o Srebrenici, Pakovića su prorežimski tabloidi optužili da je režirao “antisrpski pamflet”, a prozivani su i targetirani i glumci koji su učestvovali u komadu. Svi zajedno su optuženi da su “lobisti u službi hrvatskih, albanskih i bošnjačkih interesa” i traženo da autori predstave krivično odgovoraju.

Usledile su brojne brutalne uvrede i pretnje korisnika društvenih mreža, pa su Paković i glumci Boris Milivojević, Vahid Džanković, Andreja Karčagin, Ivan Jevtović i Katarina Jovanović – nazivani “prodanim dušama”, “izrodima”, “izdajnicima” (…), uz poruke da ih treba „uštrojiti”, “strogo kazniti” i “proterati”.

U ovoj hajci, pored režimskih tabloida, značajno mesto zauzima portal Prismotra, još jedan u nizu fantomskih portala koji prozivaju, targetiraju i proglašavaju za neprijatelje društva mnoge novinare, nevladine aktiviste, opozicione političare i druge javne ličnosti.

Zbog sumnje u izvršenje krivičnih dela, o napadima ćemo obavestiti nadležne organe od kojih zahtevamo da ispitaju sve okolnosti slučaja. 

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Beograd, 7. oktobar 2020.

Tagovi

Povezani tekstovi