NUNS: Uništavanje izložbe u Zemunu predstavlja fašistički čin

Reč fašizam sasvim prikladno opisuje jučerašnji događaj kada je grupa od petnaestak maskiranih mladića upala na izložbu stripa, bacila suzavac i pocepala izložene radove. Tim činom vratila  nas je u najmračnije godine prošlog veka kada su fašisti uništavali umetnička dela koja nisu bila „politički podobna“.

NUNS zahteva od tužilaštva i policije da ispitaju sve okolnosti ovog slučaja i preduzmu sve potrebne korake iz svojih nadležnosti kako bi slučaj u najkraćem vremenu bio efikasno rešen. Takođe, očekujemo  od državnih organa i da javno najoštrije osude ovaj fašistički čin, nazivajući ga pravim imenom.

Podsećamo da su uništeni radovi strip autora koji su bili izloženi u Staroj kapetaniji originali nacrtani devedesetih godina, spadaju u anderground žanr crnog humora i oslikavaju brutalnu realnost tog vremena. Ovaj žanr možda nije po ukusu svih građana, ali to nije i ne sme biti opravdanje za njihovo uništavanje. Nažalost, vreme u kojem su stvarana ova dela se ne razlikuje mnogo od vremena u kojem su uništena.

Ukoliko prođe nekažnjeno, ovaj napad na slobodu izražavanja služiće kao podstrek za slične napade koji ne smeju biti obeležje nijedne moderne demokratske države. 

Posebno zabrinjava informacija da su organizatori izložbe i sami autori policiji prijavili pretnje koje su dobijali prethodnih dana preko društvenih mreža, ali im bezbednost nije osigurana.

Javnost mora da sazna i motive napadača, kao i njihovih nalogodavaca ukoliko postoje, koji takođe moraju da shodno učinjenom delu budu primereno kažnjeni, jer jedino tako se može sprečiti da se ovakvi događaji ponove u skoroj budućnost sa možda pogubnijim posledicama.

Podsećamo i da sloboda umetničkog izražavanja predstavlja civilizacijsko dostignuće i zaštićena je Ustavom Republike Srbije.

NUNS, 14, oktobar 2020. godine

Tagovi

Povezani tekstovi