U Specijalnom tužilaštvu se interesuju za napad na zgradu RTS

Pomenutu knjigu juče je zameniku specijalnog tužioca Velimiru Goluboviću dostavila Žanka Stojanović, majka Nebojše Stojanovića, žrtve bombardovanja zgrade RTS-a u aprilu 1999. godine.


Autor Zoran Janjić i Žanka Stojanović tvrde da knjiga sadrži obilje dokaza da su radnici RTS svesno žrtvovani tokom NATO bombardovanja.


Žanka Stojanović rekla je za „Blic“ da je juče odnela knjigu nakon što je u novinama saznala da je tužilac Golubović saslušao u zatvoru Aleksandra Petkanića, pripadnika pratnje Marka Miloševića, sina Slobodana Miloševića, predsednika tadašnje SRJ.


– Znam sigurno da je Petkanić bio prisutan kada je Marko Milošević


u razgovoru sa general-majorom Aleksandrom Bakočevićem dan uoči napada na RTS rekao da će ta kuća biti bombardovana i da će „žrtve biti zanemarljive u odnosu na propagandnu korist“ – kazala je Stojanovićeva.


Autor knjige Zoran Janjić kazao je za „Blic“ da su ključni dokazi u knjizi o tome da su pripadnici srpskog državnog vrha, delujući kao organizovano zločinačko udruženje, u proleće 1999. godine smišljeno žrtvovali 16 radnika RTS-a.


– Jedan od glavnih dokaza je Petkanićev iskaz koji je dao još pre pet godina, u kojem kaže da je čuo pomenuti razgovor Marka Miloševića i generala Bakočevića u kafiću „Roleks“ u Požarevcu. Tu je i pismena beleška Nenada Nikolića, funkcionera G17 plus, koji je razgovarao sa zastavnikom Krstevskim iz Podgorice, koji mu je ispričao da je neposredno pre bombardovanja RTS-a presreo šifrovane razgovore pilota NATO. Piloti su govorili da su dobili naredbu da gađaju RTS. Ceo vojni vrh države je znao za tu naredbu neposredno pre bombardovanja. Zastavnik Krstevski je bio spreman da svedoči o tome na suđenju Dragoljubu Milanoviću, direktoru RTS-a, ali kao zaštićeni svedok. Međutim, tada nije postojala institucija zaštićenog svedoka, pa do toga nije došlo – priča Janjić.


N. Jovanović

Tagovi

Povezani tekstovi