Tadić vratio Zakon o radiodifuziji

Predsednik Srbije smatra da bi tim izmenama i dopunama Zakona o radiodiofuziji bila ozbiljno narušena nezavisnost rada Republičke radiodifuzne agencije, jer je predviđeno da saglasnost na finansijski plan te agencije, umesto Skupštine Srbije, daje Vlada Srbije.

„Predsednik Tadić takođe smatra da bi bio narušen princip ravnopravnosti učesnika u postupku dodele frekvencija, jer je izmenama i dopunama predviđeno produžavanje roka za početak emitovanja i smanjena naknada emiterima radio programa“, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika.

Neslaganje sa izmenama zakona su izrazile i strukovne organizacije kao i Misija OEBS-a, smatrajući da nije bilo transparentnosti u donošenju zakona, kao ni javne rasprave.

Saopštenje Asocijacije nezavisnih i elektronskih medija, povodom predloga izmena zakona, možete pročitati
ovde.

NUNS pozdravio odluku Tadića

Nezavisno udruženje novinara Srbije pozdravilo je odluku Borisa Tadića da ne potpiše ukaz o proglašenju izmena i dopuna Zakona o radiodifuziji koje je Skupština Srbije usvojila prošle sedmice.

U saopštenju stoji da se NUNS „nada da će odluka predsednika Srbije biti jasan znak poslanicima da pažljivije razmotre predložene izmene i dopune, da sagledaju i druga ponuđena rešenja i mišljenja i odrede se prema njima u skladu sa poslaničkom dužnošću, a ne partijskim ili drugim interesima.“


UNS pozdravlja odluku Tadića

Udruženje novinara Srbije pozdravilo je odluku predsednika Srbije Borisa Tadića.

UNS-a je saopštio da očekuje da će skupština Tadićevu odluku iskoristiti za izmenu Zakona osporenog u stručnoj javnosti, jer Republičkoj radiodifuznoj agenciji daje neprimerena ovlašćenja za prinudno izvršenje sopstvenih odluka.

„Time se ovo regulatorno telo bez opravdanog razloga pretvara u samodovoljnu instituciju za koju ne važe pravila opšteg upravnog postupka, niti odluke suda o privremenoj zabrani izvršenja“, stoji u saopštenju.


DSS: Tadić u službi Karića

Portparol Demoktratske stranke Srbije Andreja Mladenović optužio je danas Tadića da se nepotpisivanjem Ukaza „stavio u službu Bogoljuba Karića i njegovih interesa“.

„Nepotpisivanje Ukaza i vraćanje dokumenta na ponovno glasanje skupštini pokazuje čiji uticaj stoji iza ovakve odluke i da još uvek postoje jake veze izmedju Demokratske stranke i Karića koji očigledno nikada nisu ni prekidane“, rekao je Mladenović agenciji Beta.

Tagovi

Povezani tekstovi