Kako odbijamo da pristanemo

Veliki broj poslovno sposobnih osoba koji se izdaje za novinare svrstao se u nazadnjački, korumpirani, tabloidizirani politički tabor, pristajući da snishodljivo, uvlakački, mučno i teško svarljivo, saslužuje glavnim eksponentima režima čija je vladavina obeležena moralnim sunovratom i ugrožavanjem opstanka ovdašnjeg življa, da ne kažemo građana. Osmišljavaju i realizuju ogoljenu propagandu utemeljenu na lažima, falsifikatima, uvredama i difamacijama političkih protivnika i profesionalnih novinara, rešenih da, uprkos opasnostima, egzistencijalnim teškoćama i bezočnim ucenama, ne pristanu da ijedan komad slobodnog medijskog prostora ustupe moćnoj autoritarnoj mašineriji. Ili, tačnije, ne pristaju na to da ga predaju bez borbe. 

<!—->

Dosije NUNS-a, broj 41, novembar 2020, naslovna strana

Suočeni sa samovlašću i zloupotrebama budžetskog novca namenjenog za njihovo finansiranje, mediji teško opstaju i jedna za drugom gase se svetiljke namenjene ljudima koji misle svojom glavom. Uništavaju se temelji demokratije, podržavaju nakazni proizvođači bestidnih manipulacija, zlikovci iz virtuelnog sveta.

U takvoj atmosferi, svesni smo, dometi novina koje se, najšire, bave profesijom, životom i radom novinara, egzistencijom medija – nisu veliki. Nastojaćemo, međutim, da obeležimo medijsku stvarnost, ne zaboravljajući blisku prošlost i ne ustežući se da ukažemo na izazove koji nas očekuju.

REDAKCIJA DOSIJEA

Tagovi

Povezani tekstovi