Medijski kalendar

20. oktobar

PREMINUO je Dušan Mitrović, jedan od osnivača i direktor Privrednog društva „Dan Graf“, izdavača dnevnika Danas.

MEDIJSKA UDRUŽENJA Asocijacije medija, Asocijacije onlajn medija, ANEM, Lokal presa, NUNS i NDNV osudile saopštenje Ministarstva kulture i informisanja u vezi sa nasilničkim uništavanjem izložbe strip autora u galeriji zemunske Stare kapetanije.

 

22. oktobar

UDRUŽENJE novinara Srbije optužilo je Okružni sud u Cirihu i Junajted grupu (UG) da prikrivaju činjenice o presudi u kojoj je sud presudio u korist suvlasnika Grupe Dragana Šolaka protiv televizija Pink, Studio B, kao i tabloida Informer. Ovi mediji vodili su medijsku kampanju, objavljujući neistine o Draganu Šolaku, presudio je švajcarski sud.

NASTAVLJENO suđenje za paljenje kuće novinaru Milanu Jovanoviću.

 

24. oktobar

UREDNICA Njuz Maks Adrija Jelena Obućina istupila iz članstva UNS.

 

26. oktobar

PREMINUO prvi glavni i odgovorni urednik i jedan od osnivača Danasa Grujica Spasović.

PREMINUO Milan D. Špiček, novinar Radio Beograda.

 

<!—-> 

 

Laureati nagrade „Dušan Bogavac“, foto: Medija centar

 

28. oktobar

URUČENA Nagrada za etiku i hrabrost „Dušan Bogavac“, koju već 30 godina dodeljuju Fondacija „Dušan Bogavac“ i Nezavisno udruženje novinara Srbije. Dobitnici nagrade za 2020. godinu su novinarka i snimatelj Televizije N1 – Jelena Zorić i Aleksandar Cvrkotić, i redakcija lista Danas.

„Novinarka N1 Jelena Zorić je svojim hrabrim i etičkim angažmanom tokom 2020. godine, a naročito za vreme građanskih protesta početkom jula, potvrdila sve atribute časnog i profesionalnog žurnalizma. Takođe, nagradu je zaslužio i snimatelj N1 Aleksandar Cvrkotić, kao simbol svih odvažnih snimatelja i fotografa, koji kamerom, bez obzira na uslove i prilike, beleže važne trenutke. A redakcija dnevnog lista Danas već više od dve decenije nastoji da svojom uređivačkom politikom i publikovanim sadržajima na delu pokaže standarde etičkog i hrabrog novinarstva, a to usmerenje i opredeljenje dokazali su i tokom ove godine. Danas je trenutno jedini slobodni i nezavisni dnevni list u Srbiji, što nažalost govori o turobnoj slici medijske scene“, navodi se u obrazloženju žirija.

 

29. oktobar

NEDELJNIK Vreme proslavio 30 godina postojanja.

 

30. oktobar

N1 TELEVIZIJA proslavila šestu godinu emitovanja. Prvi put je ušla u kabl 2014. godine u Beogradu, Zagrebu  i Sarajevu.

 

3. novembar

NA TELEVIZIJI Hepi prikazan je skandalozan snimak o abortusu, u kome se vidi komadanje i sečenje formiranog fetusa.

REM NIJE usvojio Nacrt pravilnika kojim rijaliti programi prelaze u noćni termin, i time jasno stao na stranu emitera.

 

3. novembar

KURIR je slagao da je imao eks-kluzivan intervju sa Barakom Obamom, pa se izvinio za „grubu grešku“.

 

5. novembar

NOVINARKE protiv nasilja osudile pretnje Ivani Jasnić, novinarki Blica koja je pisala o slučaju Milutina Jeličića Jutke u vezi sa seksualnim uznemiravanjem Marije Lukić, i izveštavanje Hepi televizije o abortusu.

 

6. novembar

ANĐELI MITROVIĆ, menadžerki društvenih mreža u KRIK-u, obijen stan je u Beogradu. Ovo je treći slučaj da su članovima redakcije portala KRIK obijeni stanovi – prethodno se to desilo novinarkama Dragani Pećo i Milici Vojinović. Policija nije rešila nijedan od slučajeva.

PREMINUO Rajko Đurić, novinar i borac za prava Roma.

 

8. novembar

DIREKTNIM napadom i osudom slobodnih i nezavisnih medija, predstaljajući sebe kao žrtvu, oglasio se u Batajnici predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Iskusni novinar kote Radio Pale, ministar informisanja Srbije, uopšte, čovek sa iskustvom u disciplinovanju medija, imalac pouzdanih podataka o berzi medija u Srbiji, ima predlog za neidentifikovane neprijatelje. „Ja sam im to davno rekao. Najbolje rešenje umesto što gubite stotine miliona evra, koje ste uložili u N1, Novu S, News Max Adria, platili Danas, platili pet radio stanica koje su kupili, od ‘Karoline’, do ‘Hit’ radija, ‘TDI’ i ne znam čega, što su Đilas i ostali kupili, do svih nedeljnika koje drže, do ne znam čega sve, stotine miliona evra … Lakše ljudi da me ubijete! Ajde više, uradite to već jednom, nemojte više da pretite, nemoj više da se krijete iza društvenih mreža. Uradite to već jednom, drugi način da me ubedite da ste u pravu nećete imati. Niti ćete moći. Požurite“, izustio je Vučić. Ukazao je na to ko mu radi o glavi. Pravi trenutak da preduhitri novinare i medije. Da anticipira osvetu.

ALEKSANDAR Vuksanović zvani Aca Lukas u emisiji Hit-tvit, koja ide uživo, grubo je vređao i ponižavao novinarku N1 televizije Žaklinu Tatalović. U studiju su bili bili Zoran Ćirjaković i Aleksandar Šapić koji nisu reagovali.

 

9. novembar

NOVINARSKA udruženja i veliki deo javnosti oštro osudio seksističke uvrede na račun Žakline Tatlović.

 

10. novembar

UPRAVNI odbor Javne medijske ustanove Radio-televizije Srbije nije doneo odluku o izboru generalnog direktora RTS-a, jer nijedan od kandidata nije dobio potrebnu većinu glasova. Za mesto generalnog direktora kandidovali su se dosadašnji direktor Dragan Bujošević, Vladimir Palikuća, novinar RTS, Miloš Rajković, bivši član REM, Stanislav Veljković, generalni sekretar RTS, i Olivera Jovićević, novinarka, autorka emisije Upitnik.

 

14. novembar

FANULA Niaolin (Fionnuala Ní Aoláin), specijalna izvestiteljka Ujedinjenih nacija za zaštitu i unapređenje ljudskih prava u borbi protiv terorizma, obratila se Vladi Srbije povodom toga što je u julu 2020. Uprava za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma od banaka u Srbiji zatražila uvid u finansijske transakcije najmanje trideset sedam organizacija i udruženja, kao i dvadeset pojedinaca. Podsetnika radi, na tom spisku su bili mnogi novinari i pojedini mediji iz Srbije.

 

17. novembar

AGENCIJA Tanjug podnela je privatnu tužbu protiv urednika Fejknjuz tragača Stefana Janjića (na fotografiji) zbog izjave koju je u julu ove godine dao na televiziji N1 kada je, između ostalog, rekao da se toj agenciji „ne može verovati jedan kroz jedan“. Tanjug tvrdi da im je na ovaj način Janjić ugrozio kreditnu sposobnost i traže da se on uslovno osudi na godinu dana zatvora.

 

18. novembar

PREDSTAVNICI nekoliko opozicionih stranaka sastali se sa rukovodstvom RTS-a i tražili, između ostalog, dve debatne emisije.

 

19. novembar

SLUŽBA za nadzor i analizu Regulatornog tela za elektronske medije (REM) utvrdila je da nema odgovornosti TV Pink za uvrede koje je u emisiji Hit Tvit izgovorio pevač Aleksandar Vuksanović na račun novinarke N1 Žakline Tatalović.

 

20. novembar

ISTRAŽIVANJE koje je sproveo CeSID, u saradnji sa agencijom Komunis, pokazalo je da kod ispitanika starih između 25 i 55 godina raste poverenje u nezavisne medije.

JUNAJTED grupa podnela je prijavu koncentracije na tržištu kako bi joj se odobrila kupovina privrednog društva „Dan Graf“, izdavača beogradskog lista Danas.

Tagovi

Povezani tekstovi