Sahranjen Ejub Štitkovac

Štitkovac rođen je 27. februara 1947. godine u Žepi u Bosni i Hercegovini. Završio je Gazi Husrev – begovu medresu u Sarajevu i Filozofski fakultet u Beogradu – Katedra za arapski jezik i književnost. Bio je izuzetan poznavalac verskih tema i političkih kretanja u arapskom svetu, naročito na Bliskom Istoku.
Radio je u niz redakcija: Radio-Jugoslaviji, dnevnim listovima Borba i Naša borba, Danas, a bio je dopisnik iz Beograda radio stanice Dojče vele i saradnik nedeljnika Vreme i Reporter. Takođe je bio saradnik i Helsinške povelje, glasila Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji. Objavio je i zbirku poezije Slovo o Žepi (1994), kao i roman Zlovrh, osam godina kasnije. Autor je i knjiga Različiti putevi do Boga i Duhovna strana Amerike, a dobitnik je Oktobarske nagrade 1970. godine za pesmu Skica Kalemegdana.
Povodom smrti Štitkovca u prostorijama Nezavisnog udruženja novinara Srbije održan je komemorativni skup na kojem je istaknut njegov višestruki talenat, profesionalnost u novinarstvu i izuzetno poznavanje pravoslavne, katoličke i islamske religije.


R. D.

Tagovi

Povezani tekstovi