SafeJournalists: Kosovski novinar Sila napadnut u sred dana

Dok je hodao Prištinom, 22.decembra,  Valonu Silu, novinaru internet portala Gazeta Metro, ​​prišla su tri nepoznata muškarca. Jedan od njih ga je pitao „Da li si ti Valon Sila?“. Da bi izbegao probleme, Sila je rekao da nije i nastavio da hoda. Čovek ga je tada zgrabio i rekao: „Možeš li da se nikada više ne pojaviš na televiziji? Ili da nikada više javno ne govoriš?“ i fizički napao Silu, dok su druga dvojica posmatrala. Napad je trajao oko 30 sekundi, a snimili su ga građani koji su se tu zatekli. Sila je uspeo da pobegne i pozove policiju. Na osnovu informacija dobijenih od policije, osumnjičeni je došao policiju u pratnji advokata, sa njim je obavljen razgovor i određen mu je 48-časovni pritvor.

Kada je Sila obavešten o identitetu osumnjičenog, shvatio je da je to osoba koja živi u inostranstvu i koja je u rodu sa nekim ko je prethodno komentarisao njegove objave na Facebook-u.

„Mislim da se napad dogodio zbog debate koju sam oduvek želeo da pokrenem – o nasilnom društvu, onom koje ne prihvata kritiku ili drugačije mišljenje.“ – rekao je Sila, koji je poznat po svojim kritičkim pogledima o dijaspori.

Udruženje novinara Kosova (UNK), članica Mreže SafeJournalists, osudilo je napad i zatražilo hitnu i ozbiljnu reakciju nadležnih.

„Takav napad, u sred dana i na vrlo posećenom gradskom području, dokaz je koliko lako i bez ikakvog razmatranja posledica, može biti napadnut novinar samo zato što ima drugačije mišljenje. – rekla je Gentiana Begoli Pustina, predsednica UNK, i dodala da napad na Silu mora biti kažnjen: „Svima treba poslati jasnu poruku da su različito mišljenje i sloboda govora osnovne vrednosti demokratskog društva; a ne nešto što treba ućutkati, napasti i izbrisati! “

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, deli zabrinutost svoje članice UNK. Činjenica da se osumnjičeni prijavio policiji je ohrabrujuća. Međutim, na Kosovu postoje novinari kojima je prećeno i koji su bili napadnuti, a čiji se slučajevi još uvek odugovlače u pravosudnom sistemu. Upozoravamo da bez dosledne sudske prakse koja odvraća buduće napade ne može biti napretka na polju bezbednosti novinara, slobode izražavanja i slobode medija. To zahteva odgovornost policije, tužioca i sudova.

Mreža SafeJournalists će obavestiti sve relevantne domaće i međunarodne aktere o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

 

Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Skoplje – Zagreb, 23.12.2020

 

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Tagovi

Povezani tekstovi