Odlazak borca i glasa razuma

Jedan je od osnivača nezavisne novinske agencije Beta u kojoj je od 1994. do 2000. bio urednik unutrašnje redakcije i zamenik glavnog i odgovornog urednika a od 2000. do 2007. glavni i odgovorni urednik.Od 2007. do 2008. bio je zamenik ministra za kulturu i informisanje, od 2008. do 2010. bio je zamenik glavnog urednika Politike a od 2010. do 2016. savetnik za medije Zaštitnika građana. U Betu se na mesto glavnog i odgovornog urednika vratio 2016.

Tokom dugogodišnje novinarske karijere beskompromisno se borio za objektivnost i profesionalnost u izveštavanju i prava i položaj novinara i nezavisnih medija. Bio je jedan od osnivača i među najaktivnijim članovima Nezavisnog udruženja novinara Srbije, jedan od inicijatora osnivanja nezavisnog sindikata novinara i član sindikata Nezavisnost i poslednjh godina član Stalne radne grupe za bezbednost novinara.

Celokupnu novinarsku karijeru Dragana Janjića, osim Bete, na hiljade tekstova, političkih analiza, agencijskih izveštaja, obeležila je neprekidna borba za profesionalizacijom naše profesije, insistiranje na etičkim standardima, stalno angažovanje na unapređenju celokupne medijske scene.

Dragan je bio jedan od onih novinara koji su shvatali značaj novinarstva za stvaranje demokratskog društva, ali onog novinarstva koje bi trebalo da bude “četvrti stub demokratije”, a ne oglasna tabla ove ili one vlasti. Shvatajući taj širi značaj medija za razvoj demokratskog društva uopšte neposredno je aktivno učestvovao u stvaranju Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

NUNS je, osim Bete, upravo zbog toga, bio druga Draganova kuća. Uvek je bio tu da pomogne, posavetuje, da se konkretno angažuje.

Za Dragana NUNS nije bio samo novinarska organizacija. Više je to bila ideja o jednom drugačijem novinarstvu, lišenom političke privrženosti, usmerenom ka stvaranju novinara kao kontrolora društvenih kretanja, uz naravno poštovanje svih profesionalnih standarda.

Dragan je upravo u NUNS nalazio prostor da se neštedimice bori za takvo viđenje novinarstva. Dragan je bio sve vreme u NUNS, uvek tu blizu da pomogne, da se angažuje, Svojim mudrim savetima, umerenošću lišenom bilo kakve ostašćenosti, uvek je bio, kako smo g a interno zvali “glas razuma”.

Imao sam tu sreću i zadovoljstvo da svih sedam godina, dok sam se nalazio na čelu NUNS, sarađujem sa njim. I tu je pokazivao koliko je bio veliki čovek.

Bez trunke sujete ili neke računice, njegova smirenost, odmerensot, ogromno iskustvo bilo je i meni i svima nama od ogromne pomoći da stalno držimo NUNS na tragu ideja njegovih osnivača, plejade najsjajnih imena srpskog novinarstva, među kojima se nalazi njegovo ime

Tagovi

Povezani tekstovi