Ružičasti produvali frekvenciju

– U iz­vo­du iz plat­nog na­lo­ga sto­ji da je „Pink di­gi­tal si­stem“ pla­tio tri mi­li­o­na di­na­ra na ime „ugo­vo­ra o zaj­mu“, dok je „Pink in­ter­ne­šnel kom­pa­ni“, na ime „dru­gih tran­sak­ci­ja“ na Ko­ša­vin ra­čun upla­tio 15 mi­li­o­na di­na­ra. Ovaj no­vac istog da­na je „le­gao“ na ra­čun RRA, kao de­po­zit za pri­ja­vu na jav­ni kon­kurs, i to 15 mi­li­o­na za na­ci­o­nal­nu i tri mi­li­o­na za re­gi­o­nal­nu do­zvo­lu – na­vo­di Po­pov. – Da­kle na kon­kur­su za do­de­lu fren­kven­ci­ja, na ko­jem te­le­vi­zi­je kon­ku­ri­šu jed­na dru­goj, Pink i Ko­ša­va su se me­đu­sob­no po­ma­ga­li. Pa, ni­ko ko je pri zdra­voj pa­me­ti ne po­ma­že kon­ku­ren­ci­ji, već na­sto­ji da je uni­šti!
Ured­nik BK te­le­vi­zi­je ka­že da su u Re­pu­blič­koj ra­di­o­di­fu­znoj agen­ci­ji zna­li za ovaj slu­čaj. Ipak, kao da ih uop­šte ni­je se­ki­ra­la či­nje­ni­ca da je Pink pla­tio za Ko­ša­vu.
– Ne­ko iz RRA sve­sno je sa­krio taj do­ku­ment, i ti­me na­pra­vio kri­vič­no de­lo. To je kla­si­čan pri­mer ko­rup­ci­je i kri­mi­na­la – pod­vla­či Mi­o­drag Po­pov. – Sa­da je ja­sno da se sve ovo ra­di­lo da bi dve te­le­vi­zi­je ko­je su di­rekt­ni kon­ku­ren­ti Pin­ku, RTL i BK, bi­le iz­ba­če­ne iz igre. RTL bi svo­jim za­bav­nim pro­gra­mom si­gur­no „raz­bio“ „ru­ži­ča­ste“, dok je Te­le­vi­zi­ja BK ima­la jak mar­ke­ting, a va­lja­lo se i po­li­tič­ki ob­ra­ču­na­ti sa nje­nim vla­sni­kom. Po­da­ci do ko­jih smo do­šli do­ka­zu­ju da Pink sa­da go­mi­la me­dij­ski uti­caj u Sr­bi­ji, iako je RRA tvr­di­la da že­li da sta­ne baš to­me na put!
Fi­nan­sij­ska tran­sak­ci­ja iz­me­đu Pin­ka i Ko­ša­ve iz­vr­še­na je na osno­vu kla­sič­nog ugo­vo­ra o zaj­mu, po­tvr­di­la je „No­vo­sti­ma“ Ta­nja Voj­te­hov­ski-Ste­va­nov, Pin­kov me­na­džer za od­no­se sa me­di­ji­ma.
– Ni­smo im pa­re ni po­klo­ni­li, ni­ti smo ih fi­nan­si­ra­li. Oba­ve­zni su da nam ih vra­te u ro­ku. To smo ura­di­li s ci­ljem da po­mog­ne­mo po­slov­nim part­ne­ri­ma da pre­mo­ste te­ško­će u ko­ji­ma su se na­šli i to je prav­no či­sta stvar – re­kla je Voj­te­hov­ski.
Upi­ta­na u ka­kvom su to po­slov­nom part­ner­stvu Pink i Ko­ša­va, ona je od­go­vo­ri­la da su i Pink i Ko­ša­va čla­no­vi APRES-a, „što pod­ra­zu­me­va sa­rad­nju na svim po­lji­ma“.
Od­ba­cu­ju­ći da ova­kvo po­ma­ga­nje di­rekt­nom kon­ku­ren­tu na kon­kur­su ima ve­ze sa me­dij­skom kon­cen­tra­ci­jom i dru­gim in­te­re­si­ma Pin­ka, Voj­te­hov­ska je obra­zlo­ži­la da je Pink po­zaj­mio pa­re ni­škoj TV 5, ko­ja, za raz­li­ku od Ko­ša­ve, ni­je do­bi­la fre­kven­ci­ju. Ni­je mo­gla da se se­ti da li je no­vac TV 5 dat dok je kon­kurs bio otvo­ren. Pink, tvr­di Voj­te­hov­ski, ni­je in­te­re­so­va­lo u ko­ju svr­hu se po­zaj­mi­ca tra­ži.

Za­ni­mlji­vo je da su pri­li­kom jav­nih raz­go­vo­ra sa kan­di­da­ti­ma za na­ci­o­nal­ne TV fre­kven­ci­je čla­no­vi Ra­di­o­di­fu­znog sa­ve­ta pred­stav­ni­ku no­vo­for­mi­ra­ne TV Ava­la po­sta­vi­li pi­ta­nje pred­sta­vlja li ta te­le­vi­zi­ja re­zer­vu Želj­ku Mi­tr­o­vi­ću, što je on ne­gi­rao. Pink, upr­kos po­zaj­mi­ci, ni­je do­vo­đen u ve­zu sa TV Ko­ša­vom ili He­pi TV, na či­je do­bi­ja­nje na­ci­o­nal­ne do­zvo­le je bi­lo i naj­vi­še pri­tu­žbi. Dok su iz Sa­ve­ta RRA iz­bor ove dve te­le­vi­zi­je za na­ci­o­nal­ne emi­te­re prav­da­li ti­me da se na taj na­čin efi­ka­sni­je ko­ri­ste na­ci­o­nal­ni re­sur­si, nji­ho­va do­zvo­la je naj­če­šće ospo­ra­va­na iz BK TV i ni­ške TV 5.
Pred­stav­ni­ci dve te­le­vi­zi­je ko­je ni­su do­bi­le do­zvo­le su po­sle uvi­da u do­ku­men­ta­ci­je TV Ko­ša­ve i He­pi TV na­vo­di­li da je ona neo­d­go­va­ra­ju­ća i ne­pot­pu­na, da u njoj ne­ma do­ka­za o upla­ti de­po­zi­ta, ko­mer­ci­jal­nih ugo­vo­ra, kao i da teh­nič­ki po­ten­ci­ja­li te dve te­le­vi­zi­je ne za­do­vo­lja­va­ju kri­te­ri­ju­me za na­ci­o­nal­nog emi­te­ra.
Ina­če, u TV Ko­ša­va, osni­vač­ki ka­pi­tal, sa 51 od­sto dr­ži advo­kat Bo­ri­vo­je Pa­jo­vić. Pre­o­sta­lih 49 od­sto je u vla­sni­štvu pred­u­ze­ća Ka­nal 1, u či­jem vla­snič­kom ude­lu Pa­jo­vić ima 49 od­sto. Di­rek­tor TV Ko­ša­va Alek­san­dar Lup­šić je i pred­sed­nik uprav­nog od­bo­ra Ka­na­la 1.

 

S. Remić

 

Tagovi

Povezani tekstovi