Деманти на деманти

Телевизија „Пинк” позајмила је 18 милиона динара ТВ „Кошави” како би ова могла да плати обавезни депозит на конкурсу за националне дозволе, али тиме није стекла власнички удео у овој телевизији, нити је у питању недозвољена медијска концентрација. До таквог закључка дошао је Савет Републичке радиодифузне агенције прегледом документације, а после сазнања да је „ружичаста ТВ” позајмила новац другој телевизији и то у часу када су те две куће биле ривали на конкурсу.


Без обзира на то што у конкурсној документацији „Кошаве” није било извода из кога би било недвосмислено јасно да је „Пинк” позајмио поменути новац, Савет оцењује да то није био конкурсни услов, па ни разлог за дисквалификацију овог емитера који је добио националну фреквенцију. У изјави за „Политику” др Ненад Цекић, председник Савета, појаснио је да је у питању једна од хиљаду таквих трансакција, да чланови Савета нису имали обавезу да се упознају са свим тим детаљима и да је „Пинк” позајмљивао и другима.


– И ТВ 5 из Ниша, учесник на конкурсу, добила је од исте фирме позајмицу и ми имамо ту документацију. Све ћемо то ставити на увид јавности, а финансијски бонитет само је један од критеријума, али не и једини. Није то тендер нити аукција и не мора онај ко има највише пара и да добије дозволу – нагласио је Цекић.


Сами платили


Баш као што позајмица није разлог због кога би ТВ „Кошава” била елиминисана са конкурса, Савет РРА у саопштењу је изричито навео да оваква новчана испомагања неће бити ограничавајући фактор ни за нишку ТВ 5 на предстојећем конкурсу за регионалне РТВ дозволе. Ствар изгледа наоко чиста, али Славица Николић-Чорбић, директор и главни уредник нишке ТВ, демантује Цекића и Савет РРА.


– Телевизија 5 платила је депозит за учешће на конкурсу из сопствених средстава, о томе постоје документи, а доказе смо Савету РРА послали у понедељак, баш зато што смо очекивали да нас овако злоупотребе. Елементарно поштење налагало је да Савет каже да је наша кућа сама платила депозит – тврди Николић-Чорбић.


– Финансијске аранжмане и позајмице са „Пинком” имали смо још прошле године, са том кућом имамо уговоре о пословној, финансијској и техничкој сарадњи, али ти уговори немају никакве везе са нашим учешћем на конкурсу. Од прошле године када су увели национални дневник радимо као дописништво ТВ „Пинк”, а они су инсталирали и свој сателитски линк на наш антенски стуб. То су неки уобичајени аранжмани међу радио и ТВ кућама.


Она подсећа да је реч о комерцијалним уговорима и да су прошлогодишње позајмице вратили. У таквим приликама прави се уговор о зајму, ТВ 5 полаже меницу као гаранцију да ће зајам бити враћен у року, а у противном зајмодавац може да пусти меницу и наплати своје потраживање. Такви аранжмани, каже саговорница, немају никакве везе са конкурсом за националне дозволе. Прича по којој је Митровићева кућа, ето, платила и нишкој ТВ депозит, по речима директорке, треба да послужи као оправдање за друге финансијске трансакције, а стално увлачење ове ТВ у негативан контекст сматра – непримереним. Иако нису добили националну дозволу, не мисле да је та прича завршена:


– Нећемо одустати. Предали смо тужбу Врховном суду. И даље тврдимо да ТВ 5 испуњава све услове за добијање националне дозволе и да има предност у односу на неке друге ТВ, конкретно мислим на „Кошаву”, ТВ Авалу и ТВ Хепи. И Савет је у последњем решењу које смо добили изјавио да испуњавамо све услове из конкурса, али да су они одлучили по савести и знању  и да су се определили за друге. Наша намера је да пред Врховним судом докажемо да је било кршења закона и да испуњавамо све услове  да добијемо националну дозволу и од тога нећемо одустати.


Чиме је гарантована позајмица


С друге стране, интересовање јавности за детаље око позајмице, „Пинк” и „Кошава” протумачиле су као кампању коју против њих и РРА воде станице које су остале без националних дозвола. ТВ „Кошава” је запретила да ће поднети кривичну пријаву против лица која су објавила њен банкарски извод садржан у конкурсној документацији сматрајући да је то одавање пословне тајне. Упркос љутњи зајмодавца и зајмопримца, тврдњама РРА да нема недозвољене медијске концентрације и уверавању АПРЕС-да је то уобичајени начин испомагања њихових чланица, неке ствари остају и даље нејасне.


Можда је најмање важно што „Кошава” наводи да је доказ о примљеној позајмици доставила у конкурсној пријави, а РРА тврди да таквог документа нема. Много је значајније питање како ће кућа којој је припала национална дозвола успети да оствари планиране инвестиције од 32 милиона евра у наредним годинама, а што је обећавао њен власник Александар Лупшић (приликом јавног разговора са члановима Савета РРА).


Ако је судити по програму ове ТВ који има мало реклама и, према истраживањима, слабу гледаност, питање је и како ће зарадити паре и вратити позајмицу. (Тако је, рецимо, према подацима „Стратеџик маркетинга” у недељу 6. августа, овај канал и Хепи ТВ заједно гледало само један одсто укупног ТВ аудиторијума. Истовремено је РТС гледало 23,3 одсто ТВ публике, а „Пинк” 21,9.) Финансијско стање морало је бити познато и „Пинку” па је питање и шта је била гаранција за враћање дуга.


Одговоре на сва ова питања потражили смо и у ТВ „Кошава”, али ни после двадесетак телефонских позива и и-мејлом достављених питања на њихов захтев, до закључења овог броја тражене одговоре нисмо успели да добијемо.


За данас је заказана заједничка конференција за новинаре ове две ТВ куће.


М.Петрић


 


 


 


 

Tagovi

Povezani tekstovi