SEEMO: Ugrožena sloboda izražavanja

Generalni sekretar SEEMO izražava nadu da će Skupština Srbije na narednoj sednici, u septembru ili oktobru, još jednom razmotriti amandmane i uzeti u obzir reagovanja domaćih i međunarodnih organizacija profesionalnih medija.
SEEMO, koji okuplja urednike, izvršne rukovodioce i vodeće novinare iz jugoistočne Evrope, izražava punu podršku stavovima misije OEBS u Srbiji koja je pozvala „Skupštinu Srbije da razmotri hitnu proceduru prema kojoj su usvojeni amandmani na Zakon o radiodifuziji i da omogući javnu raspravu“. Ova medijska asocijacija ocenjuje da će, ako ti amandmani stupe na snagu, Republička radiodifuzna agencija (RRA) postati finansijski zavisna od vlasti, što je suprotno potrebi da to telo bude nezavisno. U saopštenju se ukazuje i na to da su mediji, iako imaju pravo žalbe, obavezni da izvrše odluku RRA bez odlaganja, kao i da se, u suprotnom, odluka obavezno sprovodi.
– Predloženi amandmani na Zakon o radiodifuziji ugrožavaju slobodu izražavanja i ozbiljno ograničavaju pravo na fer procedure i upotrebu pravnih lekova, posebno prava na žalbu na odluku RRA, rekao je generalni sekretar SEEMO Oliver Vujović, čiju je izjavu prenela Beta. Vujović zbog toga pozdravlja odluku predsednika Srbije da ostvari svoje ustavno pravo i ne potpiše izmene Zakona o radiodifuziji.


N. D.


 

Tagovi

Povezani tekstovi