OEBS podržao Kojadinovića

Amandmani treba da budu povučeni jer ugrožavaju slobodu medija. Pre nego što novi amandmani uđu u skupštinsku proceduru, treba da budu detaljno analizirani, a sve zainteresovane strane da imaju mogućnost da daju svoje komentare – smatra Urstad. Prema Urstadovim rečima, „analiza OEBS daje objašnjenje zbog čega nema potrebe za usvajanje amandmana po hitnom postupku, kao i zbog čega su neki amandmani neprihvatljivi“.

Stručnjak OEBS Karol Jakubovič je u svojoj analizi od 27. jula ocenio da je proces izdavanja dozvola za emitovanje radio i televizijskih programa u Srbiji, koji je sproveo Savet RRA, obeležen suštinskim nedostacima i namernim nepoštovanjem zakona. RRA, na čijem je čelu Nenad Cekić, uzvratila je kritikom Misije OEBS zbog analize koju je, kako je navela, „mimo znanja i saglasnosti“ Saveta RRA sproveo „službenik poljskog radiodifuznog saveta“ Jakubovič.


Ocenjeno je da je „daleko spornije i skandalozno ponašanje“ pojedinih službenika OEBS u Beogradu iz Odeljenja za medije koji su „umislili da u Srbiji OEBS treba da izigrava razrednog starešinu“. Pošto je Skupština 19. jula usvojila izmene i dopune Zakona o radiodifuziji, predsednik Srbije Boris Tadić nije potpisao Ukaz o njihovom proglašenju i vratio je akt parlamentu na ponovno glasanje. Tadić je ocenio da bi njima bila „ozbiljno narušena nezavisnost rada Republičke radiodifuzne agencije (RRA)“.


Izmenama je predviđeno, između ostalog, da saglasnost na finansijski plan RRA umesto Skupštine daje Vlada Srbije, a predloženo je i pravo članova Saveta RRA da samostalno suspenduju pojedine članove i tako menjaju sastav tog tela, kao i da, odmah po donošenju odluke, mogu obustaviti i prekinuti rad nekog medija. Izmene i dopune Zakona, koje je predložila grupa poslanika, oštro su kritikovali medijska i novinarska udruženja, te Ministarstvo kulture, koje je pripremilo sopstveni predlog.


(Beta)

Tagovi

Povezani tekstovi