Koraću preti otkaz

Duško Korać je u živom programu, tokom prenosa, izrekao niz skandaloznih uvreda na račun posetilaca sajta B92: „Obavešteni smo da sajt jednog glasila Socijalističke omladine grada Beograda, ali i Soroša, nastavlja primitivno ispiranje usta poslenicima RTS-a, pre svega sportskim komentatorima. U medicini i psihopatologiji zna se da apstinencija izaziva agresiju. Međutim, po Morganu, to je onaj pre Darvina, čovek je nastao upotrebom obe ruke, a ne samo jedne. Kao hrišćanin im opraštam. Kritika da, ali primitivno vređanje zaboravite, gospodo“.


„Napravio sam grešku, ne sporim. Ali, ogrešio sam se jedino prema gledaocima RTS-a i njima se i izvinjavam“, rekao nam je Duško Korać i dodao: „Odmah sam rekao sam sebi: ‘Duško, budaletino, šta ti je ovo trebalo?!’. Jeste tačno sve što sam rekao, ali nije za ekran. Samo sam se spustio na njihov nivo. Jednostavno, iznervirao sam se i popustila mi je moralna i profesionalna kočnica. Oni sa sajta B92 sistematski već godinama razbijaju sve naše emisije. Pišu da sam seksualni manijak, pijanac bez mozga… Ej, pa sajt je javno glasilo! Nije to privatni imejl! Hteo sam da ih tužim, ali sam odustao. Nije trebalo da im se obratim u direktnom prenosu. To je jedina moja greška, ali nisam ja Bin Laden, pa da sada od mene prave žrtveno jagnje“, kaže Korać.


Dejan Restak, direktor sajta B92, povodom ovog incidenta kaže da Forum B92 predstavlja lokaciju na kojoj posetioci sami pokreću teme o kojima kasnije diskutuju, a donekle ih sami i moderiraju.


„Dakle, kompletan uređivački posao je u rukama posetilaca i uloga B92 je ovde samo da servisira platformu preko koje se ova komunikacija obavlja. Vrlo često je i B92 predmet kritike forumaša, ali nam to ne daje za pravo da koristimo, recimo program radija ili TV u svrhe obračuna sa neistomišljenicima, pogotovo ne da ih javno vređamo“, kaže Restak i dodaje: „Takođe, protestujem zbog toga što se moj novac od pretplate troši na nekoga ko sebi ovo daje za pravo“.


I NUNS je oštro osudio Koraćeve komentare, navodeći da je ovo dobar povod da urednici RTS-a dobro razmisle kome dozvoljavaju da sedne pred mikrofon. Đorde Vlajić, zamenik predsednice NUNS-a, kaže da to ne sme da se dogodi nijednoj ozbiljnoj medijskoj kući.


– To što je kolega Korać uradio van je svih profesionalnih, pa i ljudskih standarda. Ako se već pozivao na pristojnost, onda je bar trebalo da koristi pristojan rečnik. Sportski prenos „javnog medijskog servisa“, kako oni sebe vole da nazivaju, nije za tu vrstu polemike.


Simonida Stanković

Tagovi

Povezani tekstovi